Restaurant Sphere opent dit weekend de deuren op de meest imposante locatie óóit: “Dit zie je nergens anders ter wereld”

Celina Cazzetta
Celina Cazzetta Medewerker KW

Een glazen koepel dat een architecturaal staaltje van wereldniveau is kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Ondernemer Christophe Declerck, die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, dacht op zijn 64ste nog lang niet aan stoppen en zag in de blikvanger dé perfecte locatie voor zijn nieuwe horecazaak. Op het Albertplein opent zaterdag een nieuw – op zijn zachtst uitgedrukt – chic restaurant. Opvallend detail: het misschien wel meest indrukwekkende restaurant van Knokke heeft… geen eigen toiletten. “Er zijn openbare toiletten, maar die zijn wel tot in de puntjes afgewerkt”, zegt investeerder Christophe Declerck.

Wie garnaalkroketten of gebakken zeetong wil eten, is bij de nieuwe hotspot Sphere aan het verkeerde adres. Wie in een uiterst chique én unieke locatie wil tafelen en de mediterrane keuken wil ontdekken, dan weer wel. Het Place m’as-tu vu pronkt als nooit tevoren en brengt de gouden tijden officieel terug naar Knokke. Een glazen horecapaviljoen op het plein is dé kers op de taart. Dat er een horecazaak in de koepel zou komen, stond vast. Maar wie de uitdaging aandurfde? Daar hing lange tijd veel mysterie rond. Christophe Declerck (64) stapte in het voorjaar al uit de schaduw en kondigde aan dat hij een restaurant zou openen in de glazen koepel.

Glazen koepel

De imposante glazen koepel is een architecturaal staaltje van wereldniveau. Een restaurant om u tegen te zeggen. Een trekpleister langs de buitenkant, maar de inrichting binnenin doet de monden nog meer openvallen. Begin dit jaar startten de renovatiewerken voor het restaurant en zes maanden lang was het er elke dag alle hens aan dek. Het eindresultaat? Nog nooit eerder gezien in Knokke. En ver daarbuiten.

“Het mag gezien worden”, zegt burgemeester Jan Morbee (Gemeentebelangen). “En waar past iets dat mag gezien het best? In Knokke uiteraard. Dit zie je nergens anders ter wereld.”

Stevig dossier

Voor Christophe Declerck is het niet zijn eerste horecazaak op het plein. “In 2007 heb ik hier op vraag van het gemeentebestuur een chalet met terras uitgebaat”, vertelt de ondernemer. In 2010 kwam dat project ten einde toen het plein een nieuwe invulling kreeg. “Plots kwam dit project en ik dacht meteen: dit doen we.”

Christophe, die slechts de straat moet oversteken om van het hotel naar het restaurant te gaan, was meteen verkocht, maar toch was het geen gemakkelijk project. “De afgelopen maanden heb ik toch soms nachten wakker gelegen”, zegt Christophe. “Dit was geen makkelijke klus. Het was een stevig dossier om onder handen te nemen, geloof me.”

Grote investering

Dat stevige dossier bracht uiteraard ook een stevig kostenplaatje met zich mee. Prijskaartje van de renovatie en aankleding? 1,25 miljoen euro. “Het is een ferme investering”, zegt Christophe. “Maar ik wilde de horecazaak koste wat het kost uitbaten.”

Een bizar detail: het restaurant heeft géén eigen toiletten. “Er zitten ondergronds openbare toiletten.” En wie aan vuile en onverzorgde toiletten denkt, slaat de bal compleet mis. Zelf het kleinste kamertje werd ondergedompeld in de grootste luxe. “De toiletten zijn wel enkel open tijdens de openingsuren van het restaurant.”

Groot terras

En wanneer de zomer eindelijk écht doorbreekt, is er op het plein ook een groot terras aanwezig. “We zullen beginnen met 80 mensen buiten en 50 mensen binnen. Wanneer hotel Memlinc in 2025 de deuren sluit is het de bedoeling om nog meer in te zetten op Sphere. Dan zullen we 7 op 7 opendoen en het terras uitbreiden naar 150 plaatsen. Op termijn zal je hier ook zeker kunnen ontbijten.”

Luisa Garcia (34) leidt de keuken in goede banen. De Mexicaanse besloot haar thuisland achter zich te laten en doorkruiste heel de wereld. De chef-kok zakte onder andere af naar de Caraïben, Spanje en Frankrijk om uiteindelijk te eindigen in België. Sphere blijft de komende 15 jaar zeker een vaste waarde in Knokke. “Daarna loopt het contract ten einde en zien we wel.” En ook zoon Anthony draait mee in het restaurant. “Ik zal meer op de achtergrond aanwezig zijn.”

Sphere is elke dag geopend van 11 tot 22 uur. Op dinsdag en woensdag blijven de glazen deuren gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier