Restaurant Da Gianni komt na 11 jaar terug naar Kortrijk:“De cirkel is nu helemaal rond”

Sjoukje Beekhuis, Gianluca Bombini en Aurora Bombini. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 10 oktober openen Gianluca Bombini en zijn vrouw Sjoukje Beekhuis hun nieuwe zaak Da Gianni Pizzeria aan de Graanmarkt 9, op enkele meters van het pand waar het oude Restaurant Da Gianni ooit huisde. “Het is een terugkeer naar mijn roots, ik ben blij dat ik meer dan ‘back’ ben”, aldus Gianluca.

Het verhaal van Restaurant Da Gianni begint in 1978, toen Giovanni Bombini samen met zijn vrouw het Italiaans restaurant opende aan de Graanmarkt 5. Al snel werd het etablissement een iconisch gegeven in Kortrijk, niet enkel door het lekker eten, de goede bediening, de inrichting en de sfeer, maar ook door een spuitende fontein in de inkomhal en de vele kleine etalages met foto’s en souvenirs van nationale en internationale artiesten die de zaak bezochten.

“Ik was toen 14 en hielp met mijn papa in de zaak. Er was altijd sfeer en zelfs ambiance. Mijn papa zong heel af en toe enkele Italiaanse liedjes en dat werd erg gesmaakt”, mijmert zoon Gianluca Bombini (52). Later runde Gianluca de zaak met zijn vader. “Ik bracht ook wel eens de restaurantgasten in hogere Italiaanse sferen door nummers van Eros Ramazzotti en andere Italiaanse artiesten met veel overgave te coveren, wat ook gesmaakt werd (lacht). Mijn vader was mijn grote voorbeeld.” Giovanni Bombini overleed in 2011 op 71-jarige leeftijd. “Intussen waren er ook structurele kosten aan het grote gebouw en met spijt in het hart besloten we de zaak stop te zetten en het grote pand te verkopen. Het restaurant bestond 33 jaar toen het doek viel in 2012.”

Ontwikkelaar Eribo uit Waregem kocht het pand en bouwde 10 appartementen op de site van het restaurant. “Ik vind het nog altijd een grote eer dat Eribo het gebouw de naam Residentie Da Gianni gaf. Het blijft een naam als een klok.”

6 meter

In 2012 trok Gianluca naar Sint-Eloois-Vijve waar hij samen met zijn vrouw Sjoukje Beekhuis 5 jaar een restaurant runde. “Maar na al die jaren horeca wilde ik wel eens andere horizonten opzoeken. Marianne Deryckere, een zeer goede vriendin, loodste me binnen bij de groep rond het Sportpaleis. Ik verkocht er snoep en als muziekliefhebber en amateurzanger kwam mijn droom uit: nationale en internationale artiesten ontmoeten en ook zien optreden”, glundert Gianluca.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, ik wilde opnieuw de sprong wagen naar de horeca

“Maar toen kwam corona en ik zat 2 jaar thuis en had veel tijd. Ik kwam veel naar Kortrijk omdat mijn mama hier nog woont. Ik breng ze graag bezoekjes en ik houd van de stad. Ik rijd altijd dezelfde weg en wat me opviel was dat café De 3 Moren aan de Graanmarkt al enkele jaren langer leeg stond dan dat het ooit open was. Je kent die zegswijze dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan he? (lacht) Wel, ik wilde opnieuw de sprong wagen naar de horeca. Het bijzondere is dat onze zaak huist op nummer 9 en Residentie Da Gianni op nummer 5, letterlijk op nog geen 6 meter elkaar. De cirkel is rond, het is een terugkeer naar mijn roots.”

LIMONCELLO DELLA CASA

De nieuwe zaak Da Gianni Pizzeria is een take away en opent op 10 oktober. Je kan bestellen op dagiannipizza.be maar je kan ook ter plekke bestellen en wachten op je bestelling.

“Aan de zijmuur hebben we een kleine lounge ingericht waar je bij een drankje kan wachten en tezelfdertijd de tientallen albums van mijn vader kan inkijken. Grote foto’s van mijn ouders en ‘onze’ Da Gianni-fontein kregen ook een belangrijke ereplaats op de schouw”, vertelt Gianluca. De zaak heeft x-aantal soorten pizza’s op de kaart staan. Over de middag maken ze tussen 12 en 14 uur ook huisbereide focaccia’s. “Verder hebben we nog aperitiefhapjes en een assortiment Italiaanse charcuterie. We hebben ook zelfgemaakte ‘limoncello della casa’ en zelfgemaakte olie”, vult Sjoukje aan.

De pizzeria is open van 11.30 tot 14 uur en van 18 tot 22 uur. De zondag is de zaak open van 17.30 tot 22 uur. Op woensdag is de zaak dicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier