Vito Sorice (70) en Nelly Mondy (64) van het gekende Italiaanse restaurant Al Valentino zoeken een nieuwe pizzaiolo. Indien er zich tegen de zomer geen opvolger voor de huidige pizzabakker aanmeldt, dan nemen de uitbaters na 35 jaar afscheid van hun zaak. “Het is met pizza’s op onze menukaart, of helemaal niet”, klinkt het.
Zo’n 45 jaar geleden richtte ene Gandolfi een Italiaans restaurant op in de Stormestraat. Het typische verticale bord aan de voorgevel prijkt er nog steeds in originele staat. De zaak werd met Al Valentino vernoemd naar zijn zoon. Een jaar later nam Francesco Delaporte het restaurant over. In 1988 werd Vito Sorice eigenaar. Vito, afkomstig uit Puglia, kwam via een neef in Knokke terecht. Daar leerde hij Nelly Mondy kennen.
“Ik heb vijftig jaar in de horeca gewerkt. Eerst in Italië, dan in Knokke, Kortrijk en uiteindelijk hier in Al Valentino in Waregem”, vertelt de 70-jarige Italobelg. “Ik ben al even op pensioen, onze zoon Alessandro is nu de chef.” Een jaar na de overname kwam ook Nelly in de zaak werken. “De houtoven werd voor ons niet gebruikt, maar wij wilden er absoluut verse pizza’s in bakken”, vertelt ze.
Tafelen zonder gsm
“Het gaf meteen een boost aan onze zaak. Mond-tot-mondreclame deed toen wonderen. We hielden ook vast aan een typisch Italiaanse kaart en interieur. Dat interieur werd door de jaren heen vaak gemoderniseerd, maar bleef dezelfde opstelling behouden.”
“Het is de laatste jaren moeilijk om personeel te vinden, zeker in het weekend”
De voorbije 35 jaar zagen Vito en Nelly de horeca ferm evolueren. “Je kan de tijden echt niet meer vergelijken. Er waren vroeger geen controles op alcohol of tabak, en klanten zaten aan tafel zonder gsm.”
“Toen die opkwamen, belden sommige klanten voor heel de zaak. Of hoorden we plots allerlei mobieltjes rinkelen. Jaren geleden kon men ook echt uren tafelen. Nu komen klanten eten en trekken ze er nog op uit.” Al Valentino kon al die tijd rekenen op een vast cliënteel. “Klanten brachten hun kinderen mee, die nu op hun beurt hun kinderen meebrengen.”
Zakenmensen
“Maar we zien nog elke dag mensen die we niet kennen, dat is ongelooflijk. Er komen veel reizigers en zakenmensen eten. Die zoeken een Italiaans restaurant op en komen hier terecht.” Nelly staat nog met een grote drive in de zaak, maar het einde lijkt in zicht. “Met pijn in het hart moeten we deze zomer wellicht stoppen. Onze pizzabakker gaat op pensioen, en zonder kunnen we echt niet verder. Het is met pizza’s op de menukaart, of helemaal niet.”
De zoektocht naar een nieuwe pizzaiolo is niet evident. “Het is de laatste jaren moeilijk om personeel te vinden, zeker in het weekend. En een pizzabakker is nog iets anders. Dat is een echte ambacht. De chef maakt het deeg, maar als pizzaiolo moet je dat kunnen openen zonder gaten in te maken, beleggen en nadien perfect bakken in onze houtoven. Het zorgt voor een bijzondere smaak.”
Drive
De huidige pizzabakker werkt 17 jaar bij Al Valentino, maar gaat midden juli op pensioen. Als Vito en Nelly tegen dan geen opvolger vinden, dan staat het restaurant over te nemen. “Het is erg jammer, want de drive is er echt nog. Onze klanten vinden het ook zeer spijtig. Wie ons restaurant wil overnemen, zal alvast kunnen rekenen op een groot en trouw cliënteel. De naam Al Valentino bestaat bijna een halve eeuw hé.”
Wie geïnteresseerd is in een job als pizzabakker, of om het Italiaanse restaurant over te nemen, kan terecht in de Stormestraat 91, op info@alvalentinodavito.be en www.alvalentinodavito.be.