“Recept van mijn lieve schoonma”: Maxime pakt uit met Apiro, een schenkklare piconbereiding

Maxime Soenen met zijn Apiro. Op de gewone flessen is de afbeelding van zijn schoonma te zien, op de kleinere flesjes voor de gelegenheid, in casu het lentefeest, van zijn dochter Aurélie. © ©2024 Jan Stragier
Wouter Vander Stricht

Roeselare is een streekproduct rijker. Met Apiro bracht Maxime Soenen een schenkklare piconbereiding op de markt. En die valt al duidelijk in de smaak. Hij is nu al te verkrijgen in winkels in Roeselare en je kunt hem ook oppikken bij Maxime thuis.

Maxime Soenen (34) woont met zijn gezin in de Karabiniersstraat op de Zilverberg. Prachtig landelijk. Zijn echtgenote Lynn Vanhecke is psychologe en heeft er ook haar praktijk. Zelf is Maxime accountmanager bij Savaco dat IT-oplossingen aanbiedt. Samen zijn ze de ouders van Aurélie (6) en Henri (4). Maxime groeide op in Torhout en Roeselare en werd ook warm onthaald bij zijn schoonfamilie in Rumbeke. En zijn schoonma Ania Roels vormt ook meteen de inspiratie van het project dat hij op poten zette. “Ik heb altijd geweten dat mijn schoonma super lekkere picon klaar maakte. Die dronken we daar ook vaak, soms maakte ze ook een flesje om bij ons thuis te serveren. En dat volgens een recept dat allicht al 50 jaar in de familie wordt gebruikt. Maar een geheim recept. Enkel mijn schoonouders kennen het en ik nu dus ook.”

Gouden doppen

Maxime kwam op het idee om de piconbereiding te commercialiseren. “Ik had er al eens op mijn werk geserveerd voor collega’s en meteen rees daar de vraag om die te kunnen aankopen. Er werd begonnen met 24 flessen, maar het succes smaakte naar meer. Via een vriend die grafisch design studeerde, ontwikkelden we een etiket en uiteindelijk kon ik toffe flessen op de kop tikken in Denemarken. Die werden eigenlijk per abuis geleverd met een een gouden dop, maar dat oogt zo mooi dat we dat hebben behouden.”

“Ook stad Roeselare kocht al 40 flessen”

Sinds november vorig jaar kreeg het project ook een officieel karakter. “Het gaat om alcohol verkopen, dus moet je aan de nodige voorwaarden van het FAVV en de accijnzen voldoen. Ik won ook advies in bij een gespecialiseerde advocaat aangesproken over wat wel niet mocht. Picon is eigendom van de Campari Group.”

Apiro heeft het drankje en dat verwijst naar Ania Picon Roels. Ondertussen produceert Maxim zijn Apiro al in een groot vat. “De ingrediënten zijn geheim. De basis is de Picon Amer. Maar wat het tot een topsmaak brengt, dat houden we voor ons. Wie de picon drinkt gist wel eens. En soms klopt dat ook. Maar het zit hem vooral ook in de verhoudingen en de specificiteit van de ingrediënten. Dus zelf als je achterhaalt wat er allemaal in zit, is het nog moeilijk om die na te maken.”

Maxime verkoopt van thuis uit Apiro aan particulieren, maar die is ondertussen ook al te koop bij heel wat lokale handelaars. “Slagerij Koen en Veerle, hier wat verderop, waren de eersten die een doos kochten en zelf te koop aanboden. Ondertussen loopt dat daar al goed.”

Ook stad Roeselare is al klant. “Ik had vrijblijvend een mailtje gestuurd naar de burgemeester. We hebben die dan samen eens geproefd en uiteindelijk kochten ze 40 flessen aan en werd die al als geschenk gegeven bij de ontvangst op het stadhuis van The Voice-winnaar Christophe Verholle én de kampioenen van Knack Roeselare. Dat is natuurlijk aardig meegenomen. Ik probeer ook in de horeca Apiro te introduceren, maar daar lukt het net iets moeilijker. Wel is het zo dat op Bar Hazart in Oostnieuwkerke dit jaar Apiro zal geserveerd worden. Voor de medewerkers daar is het vooral ook makkelijk omdat het schenkklaar is.”

Lentefeest Aurélie

Maar hoe serveer je nu Apiro het best? “Bij mij stond die altijd in de koelkast, dus op een viertal graden. Ik dronk die dan ook altijd zuiver. Maar nu ik hem op een vat maak, dus op kamertemperatuur, doe ik er twee ijsblokjes bij en dan smaakt hij ook erg lekker.”

Het lentefeest van dochter Aurélie vormde ook de gelegenheid om een flesje Apiro aan te bieden als geschenkje voor de genodigden. “We verkopen Apiro normaal op flessen van 75 cl, maar ik kocht ook al een lot flesjes van 20 cl aan. Dat is leuk om te geven, ook voor bedrijven is dat tof als relatiegeschenk. Dat kan uiteraard met een gepersonaliseerd etiket.”

Op de gewone flessen staat de afbeelding van zijn schoonma Ania. “Ze vond het in het begin wat raar zichzelf op de flessen te herkennen, maar ondertussen vindt ze het wel tof. Het is voor mij ook een eerbetoon aan haar. Een warme madam met een zeer lekkere picon.”

Een fles Apiro kost 21 euro en bestel je via apiro-maison.be.