Provincie wil slechts één uitbater voor 7 horecazaken bij provinciale domeinen, oppositie niet voor idee te vinden

Archiefbeeld van provinciedomein ’t Veld in Ardooie en provincieraadslid Wim Aernoudt. © gf
Camille Jonckheere

Provincie West-Vlaanderen wil éénzelfde uitbater aanstellen voor de horecazaken bij 7 verschillende provinciale domeinen. Daarvoor wil de provincie zelfs een budget vrijmaken van 10 miljoen euro om in die horecazaken te investeren. De N-VA, die in de oppositie zit, vindt dit een erg risicovolle aanpak en ondersteunt het voorstel niet.

In 2025 loopt de concessie bij zeven horecazaken in West-Vlaamse provinciedomeinen af. Het provinciebestuur besliste op de laatste provincieraad om voor die horecazaken een nieuwe concessie uit te schrijven, maar vanaf 2026 willen ze gaan voor een clusterconcessie. Dat wil zeggen dat ze op zoek zijn naar éénzelfde uitbater voor de zeven verschillende zaken. Het gaat over de cafetaria in provinciedomein Bergelen in Wevelgem, domein Bulskampveld in Beernem, De Gavers in Harelbeke, De Palingbeek in Ieper, Raversyde in Oostende, Tillegem in Brugge, en ’t Veld in Ardooie.

Op diezelfde provincieraad werd voor die clusterconcessie een opvallend bestek voorgesteld. “De provincie wil zelf een kapitaal van 10 miljoen euro uitlenen aan de kandidaat om te investeren in nieuwe gebouwen bij de provinciedomeinen of om de bestaande onder handen te nemen”, vertelt provincieraadslid Wim Aernoudt (N-VA) uit Gistel. Het geld zou niet terugbetaald moeten worden, maar een interest van twee procent wel.

Risicovolle aanpak

De N-VA plaatste enkele grote vraagtekens bij de formule van de clusterconcessie. “Daarom hebben we ons onthouden bij de stemming op de provincieraad. Individuele aanbestedingen voor de horecazaken met mogelijkheid tot clustering van een twee- of drietal lijkt ons een betere optie, die meer kansen geeft aan kleinere spelers op de markt. Dat kan alleen maar zorgen voor gezonde concurrentie”, stelt Aernoudt.

“Een individuele aanbesteding met de mogelijkheid om twee of drie horecazaken te clusteren lijkt ons een betere optie”

“Daarbovenop kiest de provincie ervoor om de nieuwe uitbaters zelf te laten investeren onder een contract van 30 jaar. Ze willen de concessie aantrekkelijk maken door die 10 miljoen euro beschikbaar te stellen aan een vaste interest van 2 procent. Na 30 jaar zijn die gebouwen dan eigendom van de provincie en men rekent er zomaar op dat de restwaarde van die gebouwen na dertig jaar de 10 miljoen euro zullen dekken. Maar dat is een uiterst risicovolle aanpak van het bestuur, waar wij niet kunnen achterstaan”, besluit Aernoudt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier