Paters Ongeschoeide Karmelieten lanceren met ‘Carmel’ hun eigen kaas: “De allereerste Karmelietenkaas ooit”

Johan Deweer, pater Paul De Bois en kaasmeester Isabel Verhelle. “Het produceren van voeding en drank voor eigen gebruik en voor de verkoop is een manier om een klooster in stand te houden.” © foto Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In de refter van het Brugse Karmelietenklooster in de Ezelstraat vond de voorstelling plaats van ‘Carmel’, de allereerste Karmelietenkaas ooit. “De kaas wordt een venster op de wereld van de Ongeschoeide Karmelieten”, zegt pater Paul De Bois.

De paters Ongeschoeide Karmelieten in Brugge pakken, net als hun confraters in Gent en Antwerpen, uit met een eigen kaas: Carmel. En dat mag een primeur genoemd worden. Het is de allereerste Karmelietenkaas ooit. De kaas is genoemd naar de berg Karmel, een plaats in het Heilige Land die een belangrijke rol heeft gespeeld in het ontstaan van de Orde van de Ongeschoeide Karmelieten. “Het produceren van voeding en drank voor eigen gebruik en voor de verkoop is een manier om een klooster in stand te houden. We hebben in Vlaanderen twee grote kloosters die dateren uit de 17de eeuw. Zo’n gebouwen onderhouden en in stand houden kost geld”, zegt pater Paul De Bois, provinciaal overste van de Vlaamse Kamelieten. “Ook het levensonderhoud van de broeders en een kwalitatieve zorg voor onze oudere paters moet verzekerd blijven. Dus zijn we creatief op zoek gegaan naar een nieuw initiatief, met deze ‘Carmel’-kaas als resultaat.”

Venster op de wereld

Nog volgens pater Paul wordt de kaas een venster op de wereld van de Ongeschoeide Karmelieten. “Er is niet alleen de noodzaak om vanuit de kloosters meer te leven met een open blik op de wereld; er is ook de interesse van heel wat mensen en gezinnen om binnen te kijken in onze kloosters. Met de lancering van onze kaas komen we aan beide tegemoet”, klinkt het.

West-Vlaamse koeien

De paters Karmelieten beschikken niet zelf over koeien en melk, dus werd er uitgekeken naar een partnerschap voor de productie. En dat werd gevonden in de samenwerking met de familie Deweer van de Ambachtelijke Kaasboerderij ’t Groendal in Rumbeke. Volgens kaasmeester Isabel Verhelle van het Diksmuids Boterhuis in Brugge is het een ‘halfharde paterskaas die smelt in je mond’. “Hij is ronduit heerlijk, lactosevrij, geschikt voor vegetariërs wegens het microbieel stremsel en gemaakt van melk van West-Vlaamse koeien”, aldus de kaasmeester.

De kaas kan alvast geproefd en gekocht worden op de Brugse Kaasmarkt op 3 september en in het Diksmuids Boterhuis (Geldmuntstraat 23, Brugge). Meer info: www.karmelietenkaas.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise