Op de Leet in Ieper is er sinds kort een Portugees restaurant. Casa do Frango wordt uitgebaat door Pargat Singh (50), in de keuken roert de Portugees Joaquim in de potten. “Ieper telt heel wat goede restaurants, maar een restaurant om van de Portugese specialiteiten was er nog niet.” Pargat Singh baatte tot voor kort een nachtwinkel uit in de Diksmuidestraat.
Kip staat centraal in Casa do Frango. “Op houtskool gegrild, waardoor de smaak meteen doet denken aan Portugal.” Andere typische gerechten zijn de arroz de marisco en de francesinha. Het ene gerecht is een visschotel met rijst, het andere een broodje, gevuld met worst en kaas en overgoten met een Portugese saus. In de koelkast staan de Portguese bieren Sagres en Super Bock koud, net als de wijnen uit de Dourovallei. “We kiezen verder voor de Ruby portwijn van het wijnhuis Royal Oporto, vernoemd naar de stad Porto, die wereldwijd bekend staat als de thuisbasis van portwijn.”
Op de dessertkaart staat een bica, een Portugese espresso die iets zachter van smaak is dan de Italiaanse espresso, omdat de koffiebonen voor bica iets lichter gebrand zijn. En ook een Pudium de ovo, van de bekendste zoetigheden uit de Portugese keuken.
Ontmoetingsplaats
Pargat Singh is ondertussen blij verrast over de vele Portugezen die het restaurant bezoeken. “De Portugezen uit de Westhoek komen hier graag een verjaardagsfeestje houden.”
Pargat Singh kwam begin jaren 90 vanuit India naar Europa, hij verbleef zo ongeveer vijf jaar aan de Costa da Caparica. “In die vissersplaats leerde ik de gastronomie van Portugal kennen.” Pargat hoopt dat zijn restaurant een ontmoetingsplaats wordt voor mensen die herinneringen willen ophalen aan hun Portugese vakantie en Ieperlingen die willen proeven van de Portugese keuken.
Info: www.casadofrango.be.