Oude bekenden in ‘t Wapen van Damme

Philip Vanhaecke en Racel Fernandez in ’t Wapen van Damme. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Philip Vanhaecke (63) en Racel Fernandez (39) – die eerder zes jaar café De Bistro in Damme runden – openden opnieuw de deuren van het bekende café ’t Wapen van Damme. “Zo heeft Damme centrum toch weer een café waar je nog gewoon een pintje aan de toog kunt drinken”, zegt Philip.

Aan eet- en drankgelegenheden geen gebrek in Damme centrum. Je kan er terecht voor zowel een gastronomische maaltijd, streekgerechten, pannenkoeken en andere tearoomklassiekers. Maar een gewoon volkscafé met democratisch geprijsde drankjes? Dat was er lange tijd niet te vinden.

Was, want daar hebben Philip Vanhaecke en Racel Fernandez verandering in gebracht. Vorige week donderdag openden ze de deuren van ’t Wapen van Damme, een aloud volkscafé met een naam als een klok. De voorbije jaren kende de zaak minder succesvolle uitbatingen. De voorbije maanden bleef de zaak zelfs gewoon dicht.

Horecamicrobe

“Wij willen nu terug aanknopen met de traditie van sterk volkscafé met ruime en regelmatige openingsuren en een degelijke service”, vertelt Philip, die er al een lange loopbaan in de horeca heeft opzitten. In Damme is hij alvast geen onbekende want tussen 2016 en 2022 runde de man samen met zijn vrouw Racel al het café De Bistro, in de Kerkstraat 3. Eerder hield hij de horecazaak De Kiosk op het marktplein van Oedelem en café De Reislust in Adegem open.

“We zijn tevreden dat we nu opnieuw in Damme aan de slag kunnen. Racel is sowieso nog te jong om stil te zitten en wilde dolgraag opnieuw zelfstandig aan de slag. En ook op mijn leeftijd is de horecamicrobe nog niet dood”, lacht Philip. “We hebben een nieuwe tapinstallatie en nieuwe koelkasten geplaatst en het interieur ook wat opgefrist. Zo heeft Damme centrum ook weer een café waar je nog gewoon een pintje aan de toog kunt drinken. We hebben ook wel een beperkte eetkaart met snacks en gerechten als steak-friet, garnaalkroketten en wat seizoensgebonden suggesties, zoals mosselen. We kijken er naar uit om zowel de Dammenaars en streekgenoten als toeristen te ontvangen. En als ik nog een boodschap mee mag geven voor het stadsbestuur: ik hoop dat ze in hun regelgeving en aanpak iets meer horeca- en middenstansminded worden, zodat het goed ondernemen en goed vertoeven is in Damme.”

Café ’t Wapen van Damme – Kerkstraat 23, Damme

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier