Oud-cafébazin Jeanine Peirs (91) kruipt opnieuw achter de toog van Ter Leie in Sint-Eloois-Vijve: “Ik koester duizenden herinneringen, maar niet alles hoeft aan het licht te komen”

Ter Leie wordt nu uitgebaat door moeder Ann Volckaert en dochter Britt Ennaert. Net als vroeger, toen dochter Nicole Dewaele en stammoeder Jeanine Peirs achter de toog stonden. (Foto LV)
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

De voetbalvrienden van V.K. Maryflor kwamen na 50 jaar nog eens samen in hun stamkroeg café Ter Leie. Samen met de uitbaters nodigden ze hun oude “bazin” Jeanine Peirs (91) uit, die voor de gelegenheid nog eens verse pinten mocht tappen.

In de zomer van 1973 besloten enkele Chiroleiders uit Sint-Eloois-Vijve een voetbalploeg op te richten. V.K. Maryflor was geboren. Meer dan een halve eeuw later verbroederden de oude kameraden opnieuw in hun stamcafé Ter Leie, aan de brug over het water in het dorpscentrum van Vijve. Om helemaal terug in de tijd te keren, werd de voormalige cafébazin Jeanine Peirs uitgenodigd om samen te klinken op de vele mooie herinneringen.

De kranige 91-jarige Jeanine stond met plezier achter de toog om verse pinten te tappen. “Ze is het nog niet verleerd”, klonk het enthousiast, met een luid applaus erbij van de voetbalvrienden en hun partners. “Tijdens Waregem Koerse van 1962 opende ik de deuren van Ter Leie”, vertelt Jeanine. “Daarvoor had ik twee jaar Maison de Commerce in de Emiel Clausstraat.”

Vroeg aperitieven

“Ik heb hier dertig jaar café gehouden, tot 1993. Het is erg leuk om al die gezichten nog eens terug te zien, ik herken ze nog allemaal. Het waren fraaie gasten, die van de voetbal.” Jeanine koestert duizenden mooie herinneringen. “Ik zou uren kunnen vertellen, maar niet alles mag aan het licht komen”, lacht ze. “Laat ons zeggen dat er in die tijd al vroeg werd geaperitiefd, en dat er heel veel deals werden gesloten in mijn zaak door mensen met een glas op.”

“Het café zat vaak vol, en ik genoot van de leuke gesprekken aan mijn toog. Toen de brug hier gebouwd werd, kwamen de werkmannen ook van een pintje genieten. Ze konden even rap drinken als werken. Soms was het moeilijk om mijn volk buiten te krijgen, maar ook dat hoort bij de ambiance van een café.”

Pistolet met gekapt

“Jeanine was een goede bazin”, zegt oud-voetballer Filip Vandenberghe. “Streng maar rechtvaardig, je moest hier je manieren gebruiken. Jeanine droeg veel zorg voor ons. We kregen pistolets met gehakt om onze honger te stillen na de match. ‘s Avonds verzamelden we hier opnieuw om uit te gaan.”

Peirs stond lange tijd samen met haar dochter Nicole Dewaele in de zaak. Ook nu is Ter Leie een familiegebeuren. Ann Volckaert baat het café uit met haar dochter Britt Ennaert, samen met Glenn Maddens en Kristof D’Hollander. “Het is leuk dat die link er is”, reageert Ann. “Dit is trouwens nog steeds een gezellig praatcafé waar je kan genieten van een hapje en een drankje, net als in Jeanine haar periode. We organiseren maandelijks ook een thema-avond.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier