Er zullen op 22 en 23 juni aan Ostendaise 24 restaurants deelnemen. De focus ligt nog meer op Noordzeevis. “Bij mooi worden 30.000 gerechten verkocht”, luidt het. Enkele chefs halen het onderste uit de kan.
Burgemeester Bart Tommelein: “Dit is veel meer dan een foodfestival. Het is een hommage aan de vissers. Ik ben blij dat die erkenning er ook breder is. Zo mogen de mensen van Vistrap sinds kort ook leveren aan horeca-zaken.” Er zijn 24 restaurants die deelnemen, aangevuld met 3 zaken die desserts/koffie serveren van op een desserteneiland. Men mag klassiekers (kabeljauw, garnaalkroket, mosselen of oesters uit de Spuikom) verwachten, maar ook verrassende gerechten met rode poon, lottewangen, zeekat en zelfs een vegan gerecht (zeekraal).
Veel volk
“We zijn een duurzaam festival en waren vorig jaar het eerste festival dat zo doorgedreven inzette op ecologie. We werken zonder afval, de chefs serveren op herbruikbare borden en we vragen aan mensen om hun eigen bestek mee te brengen. Ook bij ons kan bestek gekocht worden”, zegt Pieter Hens van Toerisme Oostende.
Elk gerecht kost 8 euro. Men hoopt tot 30.000 gerechten te verkopen aan 6.000 bezoekers. “Toeristen, tweedeverblijvers en Oostendenaars komen eten en vaak leidt het nadien tot een bezoek aan een deelnemend restaurant.”
Nieuwe zaken
Er zijn 7 nieuwe zaken die deelnemen: Lizette&Lucien, Maison Anette, Galerie Beausite, Haut, brasserie David en Amy Mary. Pieter Ericx en Christ Buysse van Paroles Paroles doen ook voor het eerst mee. “Ostendaise is een gevestigde waarde. Het concept van kleine gerechtjes sluit nauw aan met onze sharinggerechtjes die we in het restaurant brengen. Het past ook in de lokale keten. Chef Terrence brengt een aguachille, een soort ceviche, van langoustines. We hebben ervaring met het koken op events, maar zien Ostendaise toch vooral als een promotie voor onze chef en de zaak.”
Ostendaise is er op het Zeeheldenplein op 22 juni van 11 tot 21 uur en op zondag 23 juni van 11 tot 19 uur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier