Op de Kemmelberg ligt nu ook een strand

Links Laurens, rechts Philippe. © TP
Redactie KW

Op een flank van de Kemmelberg, de hoogste heuvel van West-Vlaanderen, duikt plots een strand op. “Vroeger had men hier schrik om ‘van de moare bereen’ te worden.”

Vanaf het asfalt van de Lettingstraat is amper zand te zien, maar wie de zuidflank van de Kemmelberg bewandelt op de onverharde paden kan de rode parasols al van ver spotten. ‘Kemmelberg Strand’ ligt op een slordige 45 kilometer van onze kust. “En zo’n honderd meter boven de zeespiegel”, zegt Laurens Van den Weghe (59). Hij baat De Hollemeersch uit, een familiale horecazaak met hotel, restaurant en vakantiewoningen tussen de Heuvellandse dorpen Kemmel en Dranouter.

Heksen

Het nieuwe strand maakt deel uit van De Moare, een nieuw café in het gebouw van De Hollemeersch. “In een niet zo ver verleden was de Lettingstraat tussen Dranouter en Kemmel nog een onverharde landweg. Met knikkende knieën naderde men de holle meersen op de zuidelijke flanken van de Kemmelberg. In deze laag gelegen weiden zouden zich immers heksen of moaren ophouden, en men had schrik om ‘van de moare bereen’ te worden”, luidt de legende.

In De Moare kan je een Moare bestellen, een eigen bier dat er al een poos gebrouwen wordt. “We hebben intussen een blonde en een bruine Moare, een tripel en een cider”, somt Philippe Felix (58) op. Hij is de uitbater van De Moare. “Onze nieuwe zaak is een sfeercafé met heerlijke streekspecialiteiten, waaronder kazen en charcuterie. Deze zomer pakken we ook uit met een zomercafé, vandaar ‘Kemmel Plage’ (lacht).”

“Toeristen zullen deze plek vooral vinden via de wandelpaden”, vermoedt Laurens. “Vanop ons strand heb je zicht op Rijsel, Vimy en de rest van Frankrijk. Op een zonnige zondag passeren hier zeker tegen de duizend mensen.”

Vergezichten

Behalve toeristen vertoeven ook inwoners van Kemmel graag op ‘hun’ berg. “Wij hoeven niet ver te gaan voor een vakantiegevoel. Dit is een prachtige streek”, wijst Geert Gillebert (58) vanaf een terrastafel richting de vergezichten. “Als wandelaar lijk je in een korte afstand heel Europa te hebben doorkruist”, vult vrouw Katrien Lefever (55) aan. “Ik word altijd een beetje lyrisch van deze plek. Wijngaarden op de nabije Monteberg, bos op de Kemmelberg en nu ook een strand, zonder zee maar het zicht mag er zijn. We beseffen hoe goed we zitten hier, in het Toscane van Vlaanderen.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier