“Ooit waren we hier jobstudenten”: Jeroen (41) en Aaron (22) nemen De Smisse in Damme over

Aaron Desmet (22) en Jeroen Boussemaere (41) zijn de opvolgers van Stefaan Claeys (46) en Stefanie Traen (41), die vorige week bekendmaakten hun zaak De Smisse uit handen te geven. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Jeroen Boussemaere (41) en Aaron Desmet (22) zijn op 30 juni officieel de nieuwe uitbaters van De Smisse. Maar nieuwe gezichten zijn de opvolgers van Stefaan Claeys (46) en Stefanie Traen (41), die vorige week bekendmaakten hun zaak uit handen te geven, helemaal niet voor de vele vaste klanten van De Smisse. Ze zijn er al jarenlang actief als barman en maître. “We weten dat het zwaar wordt, maar zijn helemaal klaar om te knallen”, klinkt het.

Het was voor de vele klanten en al wie de horeca wat volgt toch wel opschrikken toen het koppel Stefaan Claeys en Stefanie Traen via sociale media bekend maakten dat ze de zaak twintig jaar nadat ze die hadden opgestart, zouden overlaten. Stefaan en Stefanie zijn na al die jaren dan ook vergroeid met hun zaak. Nu ze naar eigen zeggen met De Smisse alles hebben bereikt wat ze konden is het moment er om rustig uit te kijken naar een nieuwe uitdaging én om meer tijd voor hun gezin met drie kinderen uit te trekken. Exit Stefaan en Stefanie, enter Jeroen Boussemaere en Aaron Desmet. “Ik ben hier twintig jaar geleden twee weken na de opstart beginnen werken als jobstudent”, vertelt Jeroen. “Daarvoor werkte ik vijf jaar als jobstudent in restaurant Siphon. Stefanie kende ik al omdat ze net als ik in Oostkerke woonde, we dezelfde leeftijd hebben en samen naar school in Brugge fietsen. Toen ik hier begon was wijlen Jochen Vossaert (die op jonge leeftijd overleed aan kanker, red.) hier ook nog medezaakvoerder. Hij heeft in die beginjaren zeker mee zijn stempel gezet. Tot ‘s morgens vroeg was het hier ambiance. Het kwam voor dat we rechtstreeks na het werk naar de bakker gingen… De zaak was in het begin nog helemaal zo niet uitgebouwd naar achteren toe. De buitenbar is er maar later gekomen, en dan is ook de buitenkeuken gevolgd en werd de parking op termijn opgeofferd voor meer zitruimte”, blikt Jeroen glimlachend terug.

Evolutie

Jeroen kwam na zijn studies bedrijfscommunicatie vast in dienst in De Smisse en werd er het vaste gezicht achter de bar. Hij zag de zaak samen met de leeftijd van uitbaters en van hemzelf evolueren van een café naar een horecazaak met een meer uitgebreide eetkaart waar verschillende generaties over de vloer komen. “Als enorm gedreven ondernemer zat Stefaan ook niet om een stunt verlegen, zoals de grote kersttent in meerdere verdiepingen op de randparking langs de Damse Vaart die hij uitbaatte in de kerst- en nieuwjaarsperiode. Die nieuwjaarsvieringen waren er legendarisch”, weet Jeroen nog.

Oog voor detail

In 2018 maakte Aaron Desmet dan zijn entree in De Smisse. Hij volgde de hotelschool Spermalie en begon op zijn zestiende in de zaak als jobstudent. “Ik begon met plateaus rond te dragen en tafels af te ruimen maar kreeg gaandeweg meer verantwoordelijkheden. Een tijd terug stelde Stefaan me dan ook aan als maître, waarbij ik de mensen mag verwelkomen en de tafelschikking coördineer”, vertelt Aaron. “Wat we vooral van Stefaan en Stefanie geleerd hebben is vriendelijkheid en oog voor detail. Onder een glas bier moet steeds een bierviltje liggen, het logo op de glazen moet naar de klant gedraaid staan, de tafels en stoelen moeten netjes staan. Daar hamerden ze echt wel op. En tegelijkertijd mag er niet ingeboet worden op gemoedelijkheid in de zaak.”

Buitenterras uitbreiden

“Wat ook meespeelt in die gemoedelijke sfeer is dat veel mensen van het team achter De Smisse echt bevriend zijn met elkaar. Ik en nog andere medewerkers zijn vaak met de uitbaters op reis geweest en ik ben zelfs peter van hun eerste kind Jules”, vult Jeroen aan. Of er veel zal veranderen onder de nieuwe uitbaters, wil ik ten slotte nog weten. “Zeker deze zomer zullen we nog geen wijzigingen doorvoeren en sowieso zullen we vooral op hetzelfde elan blijven verder werken”, zegt Jeroen. “Want we kunnen verder werken op een heel sterke structuur en met een goed team. Op termijn zullen we wel de buitenbar uitbreiden en anders inrichten want die is niet meegegroeid met het terras. En ja, we weten dat het heel hard werken zal zijn – want naast onze taken die we altijd al deden komt er nu ook veel papierwerk op ons af. Het wordt zwaar, maar we doen het met volle goesting en zijn helemaal klaar om te knallen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier