Olivier (30) en Gregory (30) blazen bekend grillrestaurant De Rattevallebrug nieuw leven in: “Grote schoenen om te vullen”

Het bekende grillrestaurant De Rattevallebrug wordt voortaan uitgebaat door Olivier Dehouck en Gregory Dermaut. (foto PG)
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Langs de Plassendalevaart opende op donderdag 11 december een nieuw hoofdstuk voor een oude vertrouwde plek: De Rattevallebrug. Het bekende grillrestaurant in Slijpe bij Middelkerke, wordt voortaan uitgebaat door twee dertigers uit Oostende: Olivier Dehouck (30) en Gregory Dermaut (30). Ze zetten de traditie van Koen Opstaele en Claudette David bewust verder, maar voegen stilaan ook een eigen frisse toets toe.

De overname van de zaak gebeurde spontaan. “We kwamen hier eten en dat was zó goed en zó charmant dat we meteen aan het dromen sloegen”, vertelt Gregory. Toen ze het bordje ‘te koop’ opmerkten, vroegen ze de cijfers op. “Alles zag er gezond uit. En toen dachten we: waarom niet?” Olivier kende het restaurant nog van vroeger. “Vijftien jaar geleden kwam ik hier voor het eerst binnen met mijn vader.”

Hoewel ze nooit in de horeca werkten, zijn beiden hobbykoks. Hun vriendschap ontstond op bouwwerven, waar ze twaalf jaar samenwerkten aan renovatieprojecten, maar achter het fornuis vonden ze ook dezelfde passie.

 “Als er een weekendje was, met de vrienden stonden wij achter de barbecue”, zegt Gregory. Zijn vader riep lachend dat ze zeker moesten verduidelijken dat ze géén koppel vormen. Gregory is gehuwd met Jill Boelens en samen hebben ze twee jonge kinderen, Olivier is vrijgezel.

Enkele nieuwe accenten

De warmte van De Rattevallebrug blijft behouden. “Je voelt nog altijd dat dit ooit begon als een volkscafé”, legt Olivier uit. “Die gezelligheid en dat losse karakter willen we absoluut bewaren.” Tegelijkertijd voegen ze enkele nieuwe accenten toe. Zo introduceerden ze tijdens een testweekend een tapasplankje van de grill, met warme hapjes en kleine gegrilde bereidingen. “Bijna elke tafel bestelde het”, vertelt Gregory. “Dat geeft vertrouwen om hierop verder te bouwen.”

“Het grootste compliment zou zijn dat het even goed is als toen Koen en Claudette nog achter het fornuis stonden”

Ook de specialiteiten blijven een belangrijke aantrekkingskracht: gegrilde varkensribbetjes, de mixed grill, côte à l’os en het huisbier Rattevallekuipje — zowel blond als bruin — blijven vaste waarden op de kaart. Daarnaast beschikt de zaak over maar liefst tien tapkranen en meer dan vijftig soorten bier. En alsof dat nog niet genoeg is, serveren ze ook ambachtelijk roomijs, waarmee het restaurant al jaren bekendstaat bij gezinnen met kinderen.

De twee kiezen bewust voor lokale leveranciers. De koffie komt uit Middelkerke, de wijnen en de drank uit Nieuwpoort, het vlees is Belgisch wit-blauw en afkomstig van lokale landbouwbedrijven. Het Duroc-varkensvlees leveren vrienden vanop hun eigen boerderij. “Volgend jaar willen we zelfs proberen om ‘Jus de Mer’ op tap te zetten”, legt Gregory uit.

Tienjarenplan

De toekomstplannen reiken verder dan de keuken. Ze willen het gebouw stap voor stap renoveren, het terras uitbreiden en verfraaien, en op termijn zelfs een klein fietshotel op de bovenverdieping realiseren. “We hebben een tienjarenplan”, zegt Olivier. “Het gebouw is verouderd, maar dat schrikt ons niet af. We komen tenslotte uit de bouw.” In de zomer willen ze naast het speelplein een petanquepiste aanleggen, als uitnodiging voor fietsers en terrasgasten die graag iets langer blijven hangen.

Gregory vertelt dat hij nu al veel aanmoedigingen krijgt. “Vorige week kwamen er mensen die zeiden: ‘We zijn echt content dat jullie alles hetzelfde houden.”  En ze zeiden erbij ‘Dat zien we graag: twee jonge gasten die de sprong in de horeca wagen. Dat gebeurt niet vaak meer, want het is vandaag allesbehalve eenvoudig. Maar jullie durven tenminste. In België moet je ‘courage’ hebben om te ondernemen’.”

Wat ze binnen een jaar hopen? “Dat de vaste klanten van vroeger blijven terugkomen”, zegt Olivier, “en dat er een nieuwe generatie vaste klanten bijkomt.” “Het grootste compliment zou zijn dat het even goed is als toen Koen en Claudette nog achter het fornuis stonden. Of beter natuurlijk”, lacht Gregory. “Maar dat zijn grote schoenen om te vullen. Toch streven we ernaar.”

De Rattevallebrug bevindt zich aan Vaartdijk-Noord 64 in Slijpe. Reserveren kan via 0491 59 02 85, of via info@derattevallebrug.be. Alle praktische informatie is terug te vinden op www.derattevallebrug.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise