Nieuwe horecazaak en winkel in Oostende geeft mensen met een beperking een kans: “Hier kunnen ze hun talent laten zien”

Na vier jaar van werken opent Ithaka vzw haar gloednieuwe belevingswinkel Schol: een combinatie van winkel, horeca en workshopruimte. © ZB
Redactie KW

Goed nieuws voor koffiedrinkend Oostende. Na vier jaar van werken opent Ithaka vzw haar gloednieuwe belevingswinkel Schol: een combinatie van winkel, horeca en workshopruimte. “Vanuit Ithaka vzw coachen we mensen met een beperking om deel uit te maken van de maatschappij. In Schol kunnen ze de winkel mee uitbaten of workshops volgen én geven”, zegt Liesbet Billiet.

Ithaka vzw, een organisatie die zich inzet voor sociale inclusie en ondersteuning van kwetsbare groepen, heeft met Schol een platform gecreëerd waar iedereen zich welkom voelt. De nieuwe belevingswinkel bevindt zich op de hoek van de Ooststraat op een honderdtal meter van het huidige Ithakagebouw in de Kaaistraat.

In het pand huisde een lingeriezaak, maar het werd twee jaar geleden opgekocht door Ithaka. De organisatie toverde de winkel om tot een warme ontmoetingsplaats in het centrum van Oostende. Schol staat voor: ‘samen’ aan het zeel trekken, ‘coachen’ van mensen met een beperking, ‘hartelijk’ voor iedereen, ‘Oostende’ als stad waar de winkel gelegen is en ‘lokaal’ zijn alle producten die je er tegenkomt.

Alles gemaakt door medewerkers

Je vindt er een gamma aan zachte truien met een unieke print, kantoorspullen, postkaartjes en zelfs lokale bieren. “Alles wat we verkopen in Schol wordt door onze medewerkers gemaakt in ons atelier. Ook de versnaperingen, zoals de pannenkoeken, en de dranken worden door onze 100-tal medewerkers van Ithaka bereid in de winkel”, klinkt het alvast bij Liesbet Billiet, coördinator van Ithaka vzw.

De nieuwe belevingswinkel biedt werkgelegenheid en opleidingsmogelijkheden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waardoor ze waardevolle werkervaring opdoen en hun talenten verder kunnen ontwikkelen.

“Vanuit Ithaka vzw coachen we mensen me een beperking om deel uit te maken van de maatschappij. In Schol kunnen ze dan ook hun talenten laten zien en zich ontplooien. Ze kunnen de winkel mee uitbaten of workshops volgen én geven”, zegt Liesbet.

Lokale samenwerkingen

“We bevinden ons in Oostende en willen dan ook trouw blijven aan onze roots. Lokale samenwerkingen en verhalen vinden we hierbij heel belangrijk. De producten in de winkel, maar ook wat er te vinden is in de zaak, hebben bij voorkeur een lokaal verhaal.”

In Schol kan iedereen, met of zonder beperking, deelnemen aan de creatieve workshops. Het is tevens helemaal prima om gewoon eens binnen te stappen en een koffietje te drinken. Binnen is er een 30-tal plaatsen en kunnen klanten zich ook nestelen in een van de tien stoelen op het terras buiten.

“Vanaf maandag 16 september kun je in Schol terecht voor een kleine hap. Zo staan er lekkere pannenkoeken, soep en smoothies op het menu. Verder kun je ook gewoon een bordspel komen spelen en een sapje drinken”, vertelt Liesbet.

Steun

“Het is dankzij de steun van stad Oostende, Rotary Oostende ter Streep en Zonta dat we deze bijzondere ontmoetingsplek hebben kunnen uitbouwen. Giften zijn nog altijd welkom, maar je kunt ons het meeste steunen door gewoon eens een koffie te komen drinken”, lacht Liesbet.

“We zijn nu gestart met drie werknemers die elke dag actief in de winkel zullen staan, maar we hebben zeker nog plaats om tien extra mensen aan te nemen.”

Schol opent officieel de deuren voor het groot publiek vanaf maandag 16 september. Je bent dan steeds welkom om eens binnen te springen, een kopje koffie te drinken of te smullen van een lekkere huisbereide pannenkoek.

De belevingswinkel bevindt zich in de Kaaistraat 14 en is open van maandag tot vrijdag, telkens vanaf 10 tot 16 uur. Meer informatie vind je terug op de website www.scholoostende.be.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier