“Na 50 jaar in de horeca tijd voor welverdiende rust”: Dominique en Geert zoeken koper voor ‘t Boerenhol

Dominique en Geert in hun grote tuin. © API
Anton Peene Reporter

Dominique en Geert van Herberg Boerenhol zijn na een halve eeuw in de horeca toe aan hun welverdiende pensioen. Ze zijn intussen op zoek naar een koper voor hun domein dat heel wat mogelijkheden biedt. Intussen doen ze graag rustig voort.

Dominique Deschepper en Geert Pattijn (allebei 70 jaar) kwamen zo’n 20 jaar geleden vanuit Izegem naar Reningelst. “Daar baatten we 30 jaar ons zakenrestaurant De Mote uit, nu is daar sterrenzaak La Durée gevestigd”, vertelt Dominique. “We gingen op zoek naar een toekomstige woning en kwamen zo terecht in de Westhoek. ‘t Boerenhol heeft ons meteen betoverd en we wilden graag ‘t Boerenhol laten heropleven.”

“Meteen zijn we aan de slag gegaan: het dak vernieuwd, de nodige herstellingen doorgevoerd en vooral: we hebben er alles aan gedaan om de charmes en de gezelligheid van ’t Boerenhol in de verf te zetten. Herberg Boerenhol werd zowel restaurant, tearoom en een familiale bruine kroeg. We werkten er ook graag met lokale producten. Drie jaar combineerden we De Mote en ’t Boerenhol. Uiteindelijk besloten we om De Mote te verkopen, we werkten er vaak 14 tot 16 uur per dag, met sporadisch eens een dagje vrij, wel met het voordeel altijd thuis te zijn. Stilaan werd het tijd om het wat rustiger aan te doen en ons volledig te richten op ’t Boerenhol. In ’t Boerenhol hebben we elk onze taakverdeling. Ik de ontvangst en de bediening van onze gasten, Geert roert in de potten. Hij volgde zijn koksopleiding aan Ter Duinen in Koksijde. Onze specialiteit is het Pruttelpotje Boerenhol, een eigen variant van de Vlaamse karbonaden”, gaat Dominique voort.

Uitstekende ligging

Het is een geliefde plek met een centrale en uitstekende ligging. “Tussen historische stad Ieper, Poperinge een warme gemeente met de vele hopvelden, lokale karakterbieren, authentieke volkscafés en gastronomische lekkernijen en Heuvelland, waar je tot rust komt. Ook een streek met veel fiets- en wandelroutes.

Na enkele jaren kwam er de B&B bij met vijf kamers. “Dat begon 15 jaar geleden met twee kamers. Stelselmatig breidden we uit naar vijf kamers. We hadden de ruimte in onze nieuwbouwwoning en het was iets wat ik altijd graag wilde doen. Elke kamer beschikt over een eigen badkamer en heeft een bepaald thema: roos, papaver, hommel, korenbloem en zonnebloem”, klinkt het. Dominique en Geert zijn klaar om het hoofdstuk van ’t Boerenhol af te sluiten. “We zijn allebei een kleine 50 jaar actief in de horeca. Het is nog niet volledig gedaan, maar de werkdruk is wel fel verminderd. Nu zijn we enkel nog open voor groepen vanaf tien personen en uitsluitend ‘s middags en op reservatie. Dit doen we nog graag zolang het niet verkocht is. Veel groepen komen in samenwerking met stad Poperinge. We maken deel uit van de volkssportroute, een goed doordachte organisatie van stad Poperinge: ze biedt een mix van actieve streekontdekking met gezelligheid in het middelpunt.”

Beschermd

Het domein bevindt zich op de hoek van de Driegoenstraat en Feutenaarstraat. “De charmante, historische voorgevel is beschermd en stond al op de Ferraris-kaart van 1777. Achter de karaktervolle façade van ’t Boerenhol schuilt een klein paradijs met veel ruimte binnen en buiten en waar de verbouwingen volledig gericht zijn naar de mooie natuur. Een kleine anekdote: de tuin was ooit een Canadees kamp. Tijdens opgravingswerken voor het horizontale captatienet voor de warmtepomp, werden heel wat hulzen naar boven gehaald. Met zijn 11.362 vierkante meter biedt ’t Boerenhol heel wat mogelijkheden: restaurant en B&B zoals het nu is, maar ook geschikt voor andere bestemmingen. Alle vergunningen zijn aanwezig. Wij hebben het destijds grondig gerenoveerd en het werd altijd goed onderhouden. Dit domein is klaar voor de toekomst, getuige het EPC-label A. We beschikken onder meer over 83 zonnepanelen met ongeveer 40 kilowatt batterijopslag.”

Naast het restaurant en de B&B is er een privéwoning met een grote tuin, een wellnessruimte en heel ruime garage. “De prijs geven we niet mee, uit respect voor de toekomstige eigenaars. Wie interesse heeft, kan met ons contact opnemen. Er is een website met alle nodige info. Het is nu stilaan tijd voor een welverdiende rust. Het geeft een beetje een dubbel gevoel. We zullen de vele sociale contacten missen. Het is een levenswerk dat je beëindigt, maar nu willen we meer tijd maken voor ons gezin. De tijd van moeten is voorbij, het is nu een tijd van mogen. We zullen ons zeker niet vervelen, want we hebben veel interesses.”

Meer info vind je op: www.boerenhol-te-koop.be/ Driegoenstraat 4 in Poperinge.