Melanie doet haar ding in Eethuis Camillus in Roeselare: “Het moet altijd lokaal, lekker en vers zijn”

Melanie Vanstaen: “Ik ben fan van het kabbelende leven.” © Stefaan Beel
Peter Soete

Melanie Vanstaen is een gelukkige vrouw. Haar eethuis Camillus in de Poststraat begint een mooi klantenbestand te krijgen en Melanie kan er helemaal haar ding doen: lekker, gezond, lokaal en vers bereide maaltijden en desserts aanbieden. En dat slaat aan.

Eethuis Camillus is nu negen maanden open. Tevreden over de stand van zaken?

Melanie Vanstaen: “Ja, ik ben zeer content. Ik doe het in de eerste plaats enorm graag en ik kan alles uitwerken precies zoals ik het wil. En als ik dan nog positieve commentaren hoor van de mensen en merk dat er nieuwe klanten komen door mond-aan-mond reclame dan kan ik toch niet anders dan tevreden zijn?”

“Maar ik blijf met beide voetjes op de grond. Ik kan nog bekender worden in het Roeselaarse horecalandschap. Ik kom nog maar piepen, hé? Ik ben de nieuweling die nog maar negen maanden bezig is. Ik heb tijd gekregen om te groeien en om een goed ritme te ontwikkelen.”

Heb je een goede work-life balance gevonden?

“Laat ons zeggen dat er nog steeds een beetje meer ‘work’ dan ‘life’ is (lacht). Maar ik werk er aan. Zo is de zondag heilig voor mij en mijn gezin en probeer ik ook tijdens schoolvakanties af en toe een of enkele dagen te sluiten. Mijn man staat in het onderwijs en we hebben twee schoollopende zonen, dus is het leuk als we nu en dan eens samen iets kunnen doen. Uiteraard laat ik dit mijn klanten mooi vooraf weten: ik zeg het in het restaurant, plaats het op mijn website en op de sociale media. Ook mijn medewerkster Charise vindt dat niet erg want zij heeft ook kleine kindjes.”

Een eigen eethuis is eigenlijk de logische stap na een voorgeschiedenis in Lokaalmarkt en een eigen ‘bosbar’?

“In 2017 ben ik met een eigen cateringbedrijf Camillus gestart en was ik ook verantwoordelijke van Lokaalmarkt Roeselare. Dat was een mooie combinatie. In maart 2021 ben ik gestopt bij Lokaalmarkt en heeft Lotte overgenomen. Mijn cateringbedrijf groeide en de combinatie werd te zwaar. Ik was dus al weg bij Lokaalmarkt vooraleer de site Sint-Amandskerk niet langer mogelijk was.”

“En die ‘bosbar’ is er eigenlijk gekomen door mijn corona-colère (lacht). Tijdens corona mochten we bijna geen sociale contacten hebben en dat vrat aan mij. Mijn man en ik hadden vroeger een stuk grond gekocht in Zonnebeke en daar bomen op geplant. Ik besliste opeens om daar in open lucht een bar open te houden volledig conform de coronaregels. En zo gebeurde ook: ik kon veilige sociale contacten hebben want in een bos heb je veel plaats om afzonderlijke bubbels te maken, hé.”

Lokaal, vers en lekker. Dat zijn drie sleutelwoorden voor jou?

“Absoluut. Lokale producten zijn altijd enorm belangrijk geweest voor mij en nu nog steeds. Ons vlees komt van slagerij Dries aan de kop van de vaart, de aardbeien koop ik nog steeds bij Leen die al op Lokaalmarkt stond, de honing koop ik rechtstreeks bij een imker en de groenten bij bioboerderij De Koolmees. Verser kan het niet en ik kies dan ook nog eens topkwaliteit. In Camillus maken Charise en ik alles zelf klaar en proeven het uiteraard ook. Taarten, desserts, dagschotels, vruchtensappen en limonades, alles is dagvers. Ik ben zelf vegetariër maar we serveren natuurlijk ook schotels met vlees zoals gehaktschotels of bereidingen met kip. Het menu verandert iedere week maar de kaart hou ik bewust klein. Niet alleen is het voor de klant zo makkelijker kiezen, het is ook eenvoudiger voor mij.”

Eethuis Camillus is gevestigd in het vroegere huis van de familie Degryse?

“Ja, en de vorige eigenaar vertelde mij dat het huis voor het eerst in gebruik werd genomen op 1 september 1900. Het zou eerst bewoond geweest zijn door een Roeselaarse politiecommissaris. Het is een prachtig pand. We hebben zo veel mogelijk originele elementen behouden om niet te veel te raken aan de ziel van het gebouw.”

Maar jullie wonen hier niet?

“Nee, we wonen in de Hellestraat. Dat is net ver genoeg en net dicht genoeg: ver genoeg van de stad en toch dicht genoeg om er snel te zijn. En ik rij altijd met de fiets naar Camillus.”

Ook bij wind en regen?

“Ja, eigenlijk wel. Ons gezin fietst graag. Weet je dat we zelfs op vakantie gaan met de fiets? We zijn nog naar Legoland in Denemarken gefietst met ons vieren. En vertrokken met de fiets in de Hellestraat, hé! Iets meer dan 1.300 km gefietst en dat was ongelooflijk leuk. Verleden jaar zijn we trouwens naar de Waddeneilanden gefietst. Dat is echt vakantie: we hebben onze tent mee en we zien wel op welke camping we kunnen slapen. We plannen niets en hebben zo absolute vrijheid.”

Mag het leven zo blijven verder gaan of moet er nog iets veranderen?

“Neen, het mag zo blijven, ik ben perfect gelukkig met mijn gezin en met mijn professionele leven. Ik heb geen ambitie om nog iets anders te doen, ik ben eigenlijk grote fan van het kabbelende leven (lacht). Ik heb dat trouwens gezegd tegen mijn man: ik wil dit doen tot ik stop met werken. Ik wil blijven groeien in mijn job maar verder reiken mijn ambities niet.”

Lees meer over: