Marc Heyman van De Douvevallei in Westouter brengt S’Y Lance uit

De nieuwe wijn van Marc Heyman in de Douvevallei. (foto EF) © Eric Flamand
Redactie KW

Marc Heyman (63) bouwde de ouderlijke hoeve in Westouter om tot vakantiewoning De Douvevallei. Het uithangbord werd een overnachtingsplaats in een reuzewijnvat. Nu maakte Marc ook werk van het aanplanten van druivenstokken. “Het idee daarachter was dat het voor de gasten leuker was uit te kijken op een wijnveld dan op een grasveld.”

Er werden 1.100 stokken aangeplant van de chardonnaydruif. Eind april werden de eerste flessen met trots aangekondigd op het vakantiedomein. “Het is niet de bedoeling om de wijn te commercialiseren, maar wel om de gasten te verwennen met een goed glaasje wijn.” De wijn kreeg de naam: S’Y Lance.

“De eerste uitspraak verwijst naar stilte en accentueert onze vakantiewoning als een stiltelogies. De tweede uitspraak zit vervat in een Franse zegswijze; s’y lancer, wat staat voor ‘ervoor gaan’ of ‘gelanceerd zijn’. De woordspelingen liggen natuurlijk voor de hand: Un peu de S’y Lance s’il vous plaît?” S’Y Lance is een stille witte wijn.

“Ook dat is passend voor ons vakantieverblijf, waar stilte in ons DNA zit”, zegt Marc, die tien jaar geleden niet echt parate kennis had over wijnbouw. “Ik was ingenieur bij het bedrijf Bombardier. De hoge werkdruk deed me op één dag een andere werkpet opzetten. Ik startte met de verbouwingen van de ouderlijke woning en volgde aansluitend lessen bij het Nationaal Agrarisch Centrum om zo de eerste wijnstokken te planten en nu dus ook te vinifiëren en te bottelen.” (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier