Lien (33) en Slava (38) maken kans om Lady Chef of the Year te worden: “Aan de slag gaan met de vangst van de dag, zalig is dat”

Lien Vandeputte (33, links) is chef van Réliva in Brugge. Slava Tcherbak (38) staat sinds 2011 aan het roer van het restaurant Fleur de Sel in Komen. © Lady Chef
Redactie KW

Vijf vrouwelijke chefs maken kans op de titel Lady Chef of the Year 2024. Zij kregen van de Lady Chef Academy de hoogste scores. Daar zitten ook chefs Lien Vandeputte (Brugge) en Slava Tcherbak (Komen-Waasten) bij. Vanaf 1 september kan jij ook stemmen op je favoriet.

Wat hebben de chefs gemeen? De passie en liefde voor het koken, waarbij ze graag experimenteel aan de slag gaan met lokale, seizoensgebonden producten. Talent, want dat bewijzen ze door helemaal bovenaan te staan in het rijtje van gestemde chefs door de Academy. En dat ze vrouw zijn. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar het is heel belangrijk om vrouwelijke chefs meer in de kijker te zetten en ze de aandacht te geven die ze verdienen.

Lid NorthSeaChefs

Lien Vandeputte (33) is chef van Réliva in Brugge en dat sinds haar 21. De kookmicrobe had haar van kleins af aan te pakken en ze staat nog elke dag met passie in de keuken. Ze is trots lid van de NorthSeaChefs. “Aan de slag gaan met de vangst van de dag, op zoek gaan bij de bio-boer naar seizoensgroenten, zelf kruiden en bloemen plukken, zalig vind ik dat.” Lien omschrijft haar keuken als eerlijk, licht verteerbaar en steeds met groenten in de hoofdrol.

Russische roots

Slava Tcherbak (38) staat sinds 2011 aan het roer van het restaurant Fleur de Sel in Komen. Hoewel ze voorbestemd was voor een carrière in de geneeskunde, bracht een vakantieliefde, die later haar man zou worden, haar in contact met de wereld van de gastronomie. Het selfmade koppel runt sinds 2011 hun eigen restaurant. Slava combineert haar liefde voor de Belgische keuken met haar Russische roots tot verrassende smaakcombinaties. Haar gerechten zijn altijd intuïtief, uniek en rijk aan emotie.

Culinary Challenge

Er kan er natuurlijk maar een met de prijs gaan lopen. Dat wordt beslist tijdens de Culinary Challenge: een kookproef waar de vijf chefs het tegen elkaar opnemen en 2 gerechten bereiden voor de Head of Academy. De eerste opgave van de proef is een gerecht bereiden met Noordzeevis, met de catch of the day. De twist: de chefs weten vooraf niet met welke vis en ingrediënten ze aan de slag gaan. Het tweede gerecht kunnen ze wél vooraf bedenken: ze moeten allen een recept bereiden met longhaas van Belgisch witblauwrundvlees, de verdere invulling van het gerecht is volledig aan hen.

Jij kan stemmen

Maar hier stopt het niet voor de vijf kandidaten. Elk van hen maakt ook kans op de Lady Chef Publieksprijs. Iedereen kan stemmen op zijn/haar favoriete chef. Vanaf 1 september kan iedereen terecht op de website van Lady Chef of the year om haar of zijn stem uit te brengen.

Op 14 oktober weten we wie Lady Chef of the Year 2024 wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier