Kurt (49) roert voor het laatst in de potten van Au Gourmand: “Het is tijd om wat meer te genieten van het leven”

Kurt Kuypers. © API
Anton Peene Reporter

Chef-kok Kurt Kuypers (49) roert zondagmiddag voor de laatste keer in de potten van zijn restaurant Au Gourmand. Hij wil zich voortaan meer focussen op de andere bedrijfsactiviteiten: carwash Colyny en café De Rallye. Intussen blijft Kurt actief als traiteur.

Het belooft nog een drukke en hectische laatste rechte lijn te worden voor Kurt. Hij nam tien jaar geleden Au Gourmand over van Jean-Pierre Vandeputte. Het restaurant brengt de klassieke keuken en is gespecialiseerd in vleesgerechten. “Ik wil stoppen op een hoogtepunt”, zegt Kurt. “Zondagmiddag is er de laatste shift en we zijn intussen al volzet. Er komen heel wat kameraden afscheid nemen. De voorbije jaren heb ik hier fantastische momenten beleefd en zijn er hechte vriendschappen ontstaan. Het zal toch raar doen na de laatste shift, want het is een levenswerk dat je stopzet. Ik heb dag en nacht gewerkt. Naast het restaurant doen we nog de carwash Colyny en het café De Rallye. Eind september word ik 50 jaar en het is tijd om wat meer te genieten van het leven: met de moto op pad gaan, met de hond William gaan wandelen… Het is trouwens de eerste keer sinds lang dat ik niet zal moeten werken op Vaderdag.”

“Je merkt dat er overal horecazaken verdwijnen en dat is schrijnend”

Kurt zal echter niet volledig op zijn lauweren rusten. “Zoon Ruben is verantwoordelijk voor carwash Colyny. Daar willen we de selfcarwash volledig renoveren. Mijn jongste zoon Yoran, die cafébaas is van De Rallye, wil ik ook verder ondersteunen.”

Traiteur

“Ik denk bijvoorbeeld om er enkele thema-avonden te lanceren: een ribbetjesavond, côte à l’os, varken aan ’t spit… Het koken blijft een passie en ik zal ook nog verdergaan als traiteur. Ook mijn zelfgemaakte producten zoals picon, limoncello en paté blijven verkrijgbaar.”

Intussen is het restaurant verkocht aan een jong gezin. Het pand heeft een rijke geschiedenis. “Het was hier al een restaurant van in de jaren 60. Sinds 2000 heette het Au Gourmand. Voor het een restaurant was, was het een burgerwoning. Een buurman vertelde me dat er hier ooit nog een paardensmisse was. Hij wist ook dat de toenmalige penningmeester van de Rally van Ieper hier nog woonde en dat de rally hier ontstaan is. Ook nu zal het na een renovatie opnieuw een gezinswoning worden”, vertelt Kurt. “Zo verdwijnt er opnieuw een restaurant in Ieper. Je merkt dat er overal horecazaken verdwijnen en dat is schrijnend. Van wat er in het restaurant staat, neem ik niets mee. Daarvoor komt er nog een openbare verkoop binnenkort.”

Info: info@augourmand.be

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier