Kobe Desramaults ruilt Sicilië voor… Brussel

Kobe Desramaults in zijn restaurant in Sicilië. © Fabio Florio
Bert Vanden Berghe

Topchef Kobe Desramaults maakt zich klaar om terug te keren naar ons land. Dit najaar zou hij een restaurant openen in Brussel, nadat hij de afgelopen jaren vertoefde in Sicilië.

Meer dan 20 jaar geleden roerde een piepjonge Kobe Desramaults in de potten van restaurant ‘In De Wulf’ in Dranouter. Het eethuis, dat ooit gestart was als café, bouwde hij uit tot een toprestaurant. Na twee jaar kon hij al een Michelin-ster aan de muur plakken.

In 2016 was het naar eigen zeggen op, en was de nood voor verandering te groot. Toen al was hij bezig in Gent, waar hij De Vitrine, De Superette en Chambre Séparée uitbouwde tot culinaire trekpleisters. Hij amuseerde zich te pletter, maar koos de vlucht vooruit toen hij dreigde de connectie kwijt te raken.

Topje van de ijsberg

Hij besloot het over een compleet andere boeg te gooien en trok een paar jaar geleden naar het land van zijn favoriete keuken: Italië. Twee jaar geleden vertelde hij nog aan De Krant van West-Vlaanderen dat het verhaal nog niet meteen hoefde te stoppen: “Als ik kijk naar de producten, heb ik het gevoel dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Er is nog zoveel te ontdekken. Culinair stopt het verhaal hier nog lang niet.”

Alleen was het in de praktijk niet zo simpel. Het merendeel van de gasten waren Vlamingen, zo vertelde hij in Café Congé. “Maar buiten het seizoen bleven de locals weg.” Ook zijn dochter wilde terug naar België, dus volgt Desramaults opnieuw zijn hart.

Maar daarbij blijft hij niet bij de pakken zitten. In november zou hij een nieuwe zaak openen in Brussel. Waar en wanneer precies wilde hij nog niet bekend maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier