Jana (19), Arne (17) en Nina (14) baten samen pop-upbar ‘Hinnik’ uit: “Onze troef? Lekkere ijsjes van paardenmelk”

Mieke, Arne, Nina, Kris en Jana in pop-up Hinnik met op de achtergrond de paarden in de weide. © KVCL
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

Wie eens een ijsje op basis van paardenmelk wil proeven, kan nog tot eind september elke dag terecht in pop-upbar Hinnik aan de Hazewind in Lo. De zomerbar ligt middenin de natuur. De ideale stop tijdens een wandel- of fietstocht.

De kinderen Jana (19), Arne (17) en Nina (14) van Kris Vanderfaeillie (47) en Mieke Deruytter (45) liggen aan de basis van pop-up bar Hinnik. “Ze wilden tijdens de zomervakantie iets ondernemen”, vertelt Mieke. “We hebben veel veulens en Arne kwam op het idee om de paarden te melken. Maar wat doe je dan met die paardenmelk? IJsjes maken leek ons wel een leuk idee.”

Ze voegden de daad bij het woord en namen contact op met een ijsbereider. “Om de ijsjes aan de man te brengen, kozen we voor het concept van een pop-up bar”, zegt Mieke. “De ideale combinatie van ondernemen en onze ijsjes verkopen. De naam Hinnik verwijst uiteraard naar de paarden. Naast smullen van lekkere ijsjes, kan je bij ons uiteraard ook iets drinken. We serveren onder meer de Tripel Paix Dieux.”

600 potjes ijs

Jana Vanderfaeillie is de zaakvoerster van de Hinnik. Ze baat die samen met haar broer Arne en zus Nina uit. “We zijn waarschijnlijk een van de jongste ondernemers van de streek”, zegt Jana. “Het valt heel goed mee. Mama en papa steken uiteraard een handje toe als het nodig is. We leerden al veel nieuwe mensen kennen, ook verre buren. Iedereen is altijd vriendelijk.”

“We zijn gestart met zeshonderd potjes ijs”, vertelt Kris. “De smaken zijn chocolade, vanille, dame blanche, mokka, aardbei, banaan, speculaas en stracciatella. Veel mensen komen speciaal voor de ijsjes. Ondertussen lieten we er al bijmaken. We hebben veel veulens, dus is er nog wat paardenmelk op voorraad voor extra porties.”

“We rijden ook allemaal paard en stappen regelmatig mee in optochten” – Mieke Deruytter

Nina, Arne en Mieke vinden het speculoosijs het lekkerst. Chocolade is dan weer de favoriet van Jana en Kris houdt het meest van mokka. Smaken verschillen, ook bij de familie Vanderfaillie.

“Er is een subtiel smaakverschil in vergelijking met ijs, gemaakt op basis van koeienmelk”, zegt Mieke. “De reacties van de bezoekers zijn alvast unaniem positief. Iemand vergeleek het verschil in smaak met een biefstuk, gebakken in margarine en eentje gebakken in echte boter. Ik vond dat een mooi compliment.”

Paardenmelk is gezond

Frank Lauwaet en Mia Decrock uit Oudenaarde bevestigen alvast Mieke haar woorden. “We komen een dagje fietsen Bachten de Kupe en passeerden per toeval langs deze pop-up”, zegt Frank. Hij smulde van een ijsje met chocoladesmaak, Mia koos voor vanille. “Het ijs is superlekker”, klinkt Frank vol lof.

“Het vetgehalte van paardenmelk is de helft lager ten opzichte van koeienmelk en de melk bevat veel vitaminen”, somt Mieke enkele voordelen op. “Het is ook goed voor de darmflora en de huid. Het bevat wel meer lactose. Je kan paardenmelk naar verluidt het best vergelijken met moedermelk.”

De ijsjes van pop-up Hinnik vallen in de smaak.
De ijsjes van pop-up Hinnik vallen in de smaak. © gf

Het is niet de bedoeling dat het ijs wordt gecommercialiseerd. “Het melken van paarden is heel arbeidsintensief”, legt Mieke uit. “Een melkbeurt levert maar één liter melk op, veel minder dan bij een koe. De paarden worden de eerste twee maanden sowieso niet gemolken. Dan is de melk voor de veulens. De dieren komen altijd op de eerste plaats. De paarden zijn onze extra kindjes. Het verzorgen ervan is een echte gezinsbeleving. We rijden ook allemaal paard en stappen regelmatig mee in optochten zoals de Boetprocessie in Veurne. We vormen een hechte paardenfamilie.”

Natuurbeleving

Het terras van Hinnik biedt plaats aan een vijftigtal personen. Voor de kinderen is er een trampoline en zandbak. In de weide naast het terras lopen een twintigtal paarden. “Die komen regelmatig goeiedag zeggen aan de mensen”, zegt Mieke. “Het zijn allemaal brave dieren. Een bezoek aan de pop-upbar is een echte natuurbeleving. Dat is wat we ook voor ogen hadden.”

Hinnik is elke dag open vanaf 14 uur, behalve bij slecht weer. Meer info op de Facebookpagina van Stal De Hazewind.