Tielt heeft er een nieuw Italiaans restaurant bij. Langs de Wingensesteenweg 111, waar vroeger frituur de Friethoek te vinden was, is deze maand ‘Chez Pino’ geopend. Zaakvoerder Giuseppe Crea (57) werd geboren in Calabrië en runde tot voor kort een eigen zaak in het Waalse Gosselies, maar hij vond de liefde bij de Oekraïense Katarina Dubrova (38) en volgde haar naar Tielt.
Het palmares van chef Giuseppe – zijn bijnaam is Pino – is best indrukwekkend. Niet alleen heeft hij ruim veertig jaar ervaring in de horeca onder de gordel en runde hij sinds 2012 aan de andere kant van de taalgrens drie eigen restaurants, in 2014 werd hij bij de wedstrijd Pizzaiolo van het jaar uitgeroepen tot de beste pizzabakker van de provincie Henegouwen. “Ik breng de échte keuken van mijn geboortestreek Calabrië”, vertelt hij ons enthousiast. “Pizza’s en pasta’s, maar ook escalopes of scampi’s, alles vers, alles zelf gemaakt. Voor echte carbonara moet je hier zijn. En voor de fijnproevers hebben we uiteraard ook Nduja (een gedroogde, smeerbare worst die best pittig smaakt -red). Die maak ik precies zoals die ook gemaakt wordt in Calabrië.”
Sprong in het duister
Pino woont in de streek rond Charleroi en spreekt voorlopig uitsluitend Frans, maar hij is op zoek naar een woning in de regio Tielt. “Katarina en ik willen hier een nieuw leven opbouwen”, gaat hij verder. De voorbije maanden verhuisde Pino de meubeltjes uit zijn oude Italiaanse restaurant in Gosselies naar het pand in de Wingensesteenweg. Sinds 9 maart zijn ze open. “Een sprong in het duister? Misschien, want ik ken West-Vlaanderen totaal niet. En het is best een eindje rijden van Tielt naar Gosselies. Maar Katarina wist me te overtuigen om naar hier te komen. Je kunt dus wel zeggen dat dit eigenlijk een histoire d’amour is. Ik heb twee grote liefdes in mijn leven. Dat zijn de Italiaanse keuken en mijn Katarina.”
Katarina Dubrova (38) spreekt wel een mondje Nederlands. De alleenstaande moeder kwam halfweg 2022 naar België en woont nu met haar 9-jarige dochtertje en haar bejaarde vader in Tielt. “We woonden in de havenstad Cherson en zijn gevlucht voor de oorlog. We kwamen in West-Vlaanderen terecht en mijn dochter en ik voelden ons hier eigenlijk meteen goed. Het is hier rustig en veilig. En de mensen zijn bovendien enorm behulpzaam en warm. Hoe ik Pino leerde kennen? Dat was via via in Wallonië. Toen hebben we daar ook even gewoond, maar ik miste West-Vlaanderen meteen. Het verschil was te groot. Of ik ooit nog terug zou willen keren naar Cherson? Nee. Dat hoofdstuk heb ik afgesloten. De stad is helemaal kapot door de bommen. Onze toekomst ligt hier.”
Chez Pino in de Wingensesteenweg 111 is open van dinsdag tot en met vrijdag van 12 tot 14 uur en van 18 tot 22 uur. Op maandag en zaterdag kan je er terecht van 18 tot 22 uur, op zondag is dat van 12 tot 14.30 uur. Meer info of bestellen kan via 0471/56.64.62. (SV)