Geboren in Roemenië, verhuisd naar Japan en vandaag een restaurant openen in Oostende: Ishino Decebal (51) – Claudiu voor de vrienden – zag al een groot stuk van de wereld. Zeven jaar geleden vestigde hij zich in de badstad. Sinds vrijdag baat hij Sushi & Ramen uit in het Sea’rena shoppingcenter in Mariakerke.
Sushiliefhebbers hebben er in Oostende een nieuw adresje bij waar ze niet alleen sushi kunnen eten, maar ook ramen, een typische Japanse noedelsoep die op verschillende wijzen klaargemaakt kan worden. En als iemand de Japanse gerechten kent zoals ze daar gemaakt worden, dan is het Ishino wel. “Ik ben in Roemenië geboren en woonde er tot mijn 26ste”, vertelt de man. “Daarna vertrok ik naar Japan om er te ondernemen.”
Japanse keuken
Ishino startte er een horecazaak. “Ik ben gestart met Roemeense gerechten en daarna overgeschakeld op Japanse gerechten”, zegt Ishino. “Ik ben daar uiteindelijk getrouwd met een Japanse vrouw en daar heb ik heel veel van geleerd. De Japanse keuken is verbluffend. Heel veel mensen kennen die traditionele keuken niet, maar eens ze die leren kennen is iedereen overtuigd. Logisch, want ook ik heb Japans moeten leren eten. Ik kan het iedereen alleen maar aanraden.”
De familie van Ishino volgde hem niet naar Japan, maar trok naar Oostende. Daar wonen ze al 35 jaar. “Toen ik besloot om Japan te verlaten, wist ik dat Oostende mijn eindstation zou worden. Ik wou dicht bij mijn familie zijn. Ze waren dan ook dolblij toen ik zeven jaar geleden liet weten dat ik naar hier zou verhuizen. Uiteindelijk leerde ik hier mijn nieuwe vrouw kennen en ondertussen hebben we al drie jaar een dochtertje”, aldus de man.
Op en top verse producten
In Oostende werkte hij in verschillende restaurants. Daar leerde Ishino ook de Belgische keuken kennen. “Ook de Belgische keuken is bij de betere in de wereld”, weet hij. “Maar ik heb mijn hart volledig verloren aan de Japanse. Het leek me dan ook niet meer dan logisch om hier een Japans restaurant te starten. Ik heb de kennis, dus waarom niet. Het resultaat is dan ook dit restaurant. Sushi en ramen is onze corebusiness, maar we verkopen bijvoorbeeld ook pokebowls. We werken met Japanse producten die vers ingevroren worden en meteen verstuurd worden naar België. Je proeft de versheid van het product.”
De zaak heeft een zestigtal plaatsen en tijdens de zomermaanden komt er nog een terras. Ishino werkt ook met een open keuken. “Heel belangrijk”, vindt hij. “Mensen mogen zien waarmee we bezig zijn. Ik nodig iedereen uit om te komen proeven.”
Sushi & Ramen is elke dag open met uitzondering van de maandag. De zaak is open vanaf 12 tot 14.30 uur en van 17.30 tot 21 uur. Meer info via www.sushiramen.be.