Hotel Malleberg in Brugge krijgt Green Key-label: “Belangrijk voor ons”

Eva Deschuyter van hotel Malleberg hecht veel belang aan duurzaamheid. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Toerismebedrijf Westtoer kende aan tien toeristische spelers het ‘Green Key’ label voor duurzaam en verantwoord ondernemen toe. In Brugge kregen drie logiesverstrekkers het label, onder wie de nieuwe uitbaters van hotel Malleberg. “We hebben stevige inspanningen gedaan voor het label”, zegt Eva Deschuyter.

In 2024 ontvangen tien uitbaters in West-Vlaanderen voor het eerst de Green Key, het internationale duurzaamheidslabel voor toerisme. De nieuwe Green Key-houders worden erkend voor hun inspanningen op vlak van duurzaam en verantwoord ondernemen. Het label zit in de lift en daar is de nieuwe provinciale subsidie die eraan vasthangt niet vreemd aan. In Brugge zijn er drie logiesverstrekkers die het label aanvroegen en ook kregen. Het gaat om hostel Europa in de Baron Ruzettelaan, vakantiewoning Abelia in de Snaggaardstraat en hotel Malleberg in de Hoogstraat.

We klopten even aan bij deze laatste. Het hotel heeft sinds begin maart nieuwe uitbaters. Eva Deschuyter en Niels Depuydt namen het hotel vlakbij de Markt over van Frank Vienne en Darline Van Lersberghe. “Ik heb voor onze start als uitbaters van Malleberg jarenlang in dienstverband in hotels in binnen- en buitenland gewerkt dus het Green Key-label is me bekend”, zegt Eva.

Ecologische keuzes

“We hechten er veel belang aan en hebben stevige inspanningen gedaan om het te verkrijgen. Zo hebben we in de badkamers waterbesparende ingrepen gedaan, zonder in te boeten op comfort. We poetsen met milieuvriendelijke ‘ecover’ producten. Ook in ons ontbijt maken we ecologische keuzes, bijvoorbeeld door niet met kleine wegwerpverpakkingen te werken. Verder werken we enkel met lokale handelaars en leveranciers en wordt er ook afval gesorteerd op de kamers.”

“Ook in ons persoonlijk leven hechten we veel belang aan duurzaamheid; we eten bijvoorbeeld geen vlees. We dringen niets op maar in ons ontbijt voor de gasten zijn er ook veel plantaardige producten aanwezig”, gaat Eva verder.

“Het label is zeker niet vrijblijvend want de eerste drie jaar zijn er opvolgcontroles en daarnaast komen er ook nog eens mystery guests langs. We hangen het label bij de ingang van het hotel en het staat ook op onze website. Als onze gasten iets merken wat niet duurzaam is, kunnen ze dat ook steeds melden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier