Geef toe: wat smaakt er nu beter dan zo’n perfect bruin gebakken oliebol met bloemsuiker? Welnu, Pieter Boone (42) en Debbie Decraecke (38) beheersen de bakkunst als geen ander en zetten het werk van Debbies papa voort. “Ons recept? Dat verklappen we niet. Maar er zijn enkele gouden tips om tot de perfecte oliebol te komen.”
Het verhaal van ‘Ambachtelijke Oliebollen’ begint in 1989. “Benny Decraecke zat samen met een vriend op een terrasje aan de kust en ze zagen daar iemand oliebollen bakken. Dat kraampje lokte nogal wat volk. ‘Wij kunnen dat ook, hé’, zeiden de twee tegen elkaar. Omdat de vrouw van die vriend als marktkramer actief was, besloten ze ook markten aan te doen. Ze haalden wat materiaal bijeen – lees: een parasol, friteuse en tafeltje – en zijn zo begonnen”, openen Debbie, de dochter van Benny, en haar man Pieter Boone. Benny, die fulltime bij de NMBS werkte, zou het bijberoep vrij kort na de opstart alleen voortzetten.
Vlam in de pan
“Het is niet zo dat we godganse dagen thuis oliebollen zaten te eten”, lacht Debbie. “Maar natuurlijk bracht papa regelmatig overschotjes mee naar huis.” Na 18 jaar gaf Benny de fakkel door aan zijn dochter en schoonzoon. “Debbie studeerde nog, ik was net beginnen werken en klopte veel overuren. Benny gaf aan te willen stoppen, maar wou zijn oliebollenwerk door ons voortgezet zien. ‘Je zie gie nie goed zeker’, was onze eerste reactie. Maar toen we eens mee op baan gingen, sloeg de vlam in de pan. (lacht) En kijk, we zijn nu 17 jaar later.”
Faut le faire, want Pieter – actief in de industriële ongediertebeheersing – en leerkracht Debbie combineren zo’n vijftig, zestig evenementen per jaar met een voltijdse job en twee (brave) kinderen (13 en 9 jaar). “Het vergt een uitdaging om alles netjes gepland te krijgen. De weinige vrije tijd die we hebben, vullen we wel kwalitatief in”, knipoogt het koppel.
“Wij maken niks op voorhand, deeg wordt op het moment zelf gemaakt”
Wat is al 35 jaar de reden van het succes? “Simpel: het product zelf. Kijk, het is kwaliteitsvol en eerlijk, oer-Vlaams en je komt het – in tegenstelling tot frieten, braadworsten, pizza’s of pasta’s – niet overal tegen. Wij koppelen een typisch kermisproduct los van… de kermis. Want behalve op een handvol kleine foren na, staan wij niet op kermissen. Feest- en themamarkten, babyborrels, lentefeesten en communies, privé- en bedrijfsfeesten en woonzorgcentra zijn onze vaste afspraken. Waarom woonzorgcentra? Wel, veel centra maakten er de gewoonte van om met de bewoners naar de kermis te gaan. Maar dat vergde een grote personeelsinzet om mensen in een rolstoel te begeleiden. Daarom: wij komen naar de bewoners zelf toe. Dat is bijvoorbeeld het geval in Gistel, Oostende, Roeselare, Kortemark en Koekelare. Oliebollen zijn een stukje nostalgie en iederéén lust het.”
Zoek het niet te ver
Het concept is één ding – let bijvoorbeeld op de knappe foodtruck en rood-witte schorten en vlaggetjes – maar het moet ook lekker zijn. Ondergetekende kan alvast bevestigen: de leuze ‘dit smaakt naar meer’ is vollédig terecht. Het recept, alstublieft? (lacht) “Dat gaan we niet verklappen. Maar we kunnen wel een paar tips geven. Kijk, elk deeg is anders en heeft altijd bijsturing nodig. Zoek het recept niet te ver, maak het niet te speciaal en hou voeling met je product. De temperatuur en luchtvochtigheid spelen een grote rol. Bijvoorbeeld, gist is een natuurlijk product en werkt het best bij 25 tot 30 graden. Dat betekent: de beste temperatuur om oliebollen te maken, is de slechtste om ze te verkopen. Want bij warm weer gaan mensen niet zo snel naar een warme snack grijpen.”
Puur natuur
“Nu, wij maken niks op voorhand. We komen op een markt aan en beginnen daar met deeg maken. Hoe we dat doen op een winterse kerstmarkt? Wel, dan breng je temperatuur ín het deeg en start je warm. Ons allergrootste geheim: àlles is vers. Geen chemische toevoegingen, geen smaakversterkers, geen deegverbeteraars. Puur natuur.”
De ambachtelijke lijn trekken ze volledig door. Let er eens op dat elke oliebol door Pieters handen gaat. Machinaal bakken? Doen ze niet aan mee. Naast oliebollen serveert het koppel ook verse popcorn – ter plekke gepoft –, slush (of ijsdrank), lolly’s en suikerspinnen. “Mooie aanvullingen die passen bij het oliebollenconcept.” Ook warme chocomelk met marshmallow en slagroom, koffie en glühwein staat op verzoek op het menu. De toekomst oogt rooskleurig voor Pieter en Debbie, wiens foodtruck nieuwe bestickering krijgt voor komend seizoen. Wie de oliebollen wil proeven, zal zich moeten reppen: hun kalender raakt stilletjes aan ingevuld.