“Het moet voor mij een uitdaging blijven”: Tom scoort met zijn foodsharing in Restobar Verne

Tom Desmet: “De zomer kondigt zich veelbelovend aan.” © Stefaan Beel
Peter Soete

Tom Desmet stamt uit een horecageslacht en het lag een beetje in de lijn der verwachtingen dat hij uiteindelijk ook dit pad zou volgen. Na Puur Genieten in Torhout openden Tom en zijn echtgenote Kim in augustus 2023 restobar Verne. En het loopt goed, aldus een tevreden chef.

Je familie is geen onbekende in horecamiddens?

Tom Desmet: “Mijn papa Luc en mama Jo Deceuninck hebben lang restaurant Den Hazelt uitgebaat. Papa was chef en mama was sommelier. Oom Jan Deceuninck was het gezicht van restaurant Savarin en mijn nichtje Charlotte heeft haar restaurant Zaag en Zeef.”

(Lees verder hieronder)

Privé

Geboren in Roeselare op 5 november 1979. Gehuwd met Kim Verhaeghe. Dit koppel woont in Diksmuide en werkt samen in Roeselare.

Opleiding en job

Lager en middelbaar in het College en Sint-Lucas Gent (beeldende vorming). Na het middelbaar nog twee jaar productontwikkeling in Antwerpen. Vervolgens twee jaar in Portugal gewoond en gewerkt, dan acht jaar in de verlichtingswereld, in 2012 restaurant Genieten Torhout, in corona adviseur en traiteur voor supermarkten, vanaf augustus 2023 Verne.

Vrije tijd

Uit eten gaan.

Dus kon Tom Desmet niet ontbreken?

“Niet onmiddellijk. Ik heb twee jaar in Portugal gewoond en daar in de verlichtingswereld gewerkt. Toen ik terugkeerde naar Roeselare heb ik hier nog acht jaar bij verlichtingsproducenten Dark en Modular gewerkt. Ik werkte rond projecten en bezocht architecten en installateurs. Pas op mijn 30ste startte ik echt in de horeca.”

Maar je had wel ervaring opgedaan als jobstudent?

“Vanaf mijn zestiende was ik jobstudent bij Henk De Gheldere. Tot mijn twintigste was ik een vast gezicht in zijn Sanseveria. Filip en Henk zijn nog altijd zeer goede vrienden. Henk was trouwens getuige op mijn huwelijk met Kim. En we zijn ook nog eens buren!”

Want je hebt vorig jaar cocktailbar Verne overgenomen en veranderd in een restobar. En Henk en Filip wonen nog steeds in het huis ernaast?

“Kim en ik werken van woensdag tot zondag in onze restobar. Maandag en dinsdag blijven we in ons huis in Diksmuide en ook tijdens de week rijden we meestal ’s nachts naar huis om daar te slapen.”

Je bent pas op je 30ste een eigen horecazaak begonnen?

“Ik was inderdaad 30 toen ik in Torhout begon met Puur Genieten. In het begin zaten mijn ouders nog in de zaak maar in 2012 hebben Kim en ik het restaurant volledig overgenomen.”

“Het zijn veel uren maar ze vliegen echt voorbij”

“Met corona viel alles natuurlijk stil en ik ben adviseur-traiteur geworden voor een vriend die enkele supermarkten heeft. Dat was een heel boeiende tijd maar toch waren Kim en ik ontzettend gelukkig toen we de Verne konden overnemen om er een restobar in te beginnen.”

Het zijn lange dagen in de horeca?

“Ik ben altijd tussen zes en zeven uur ’s morgens in de Verne. Dan krijg ik bezoek van de vishandelaar met verse vis en ondertussen bak ik zelf al mijn vers brood. En voor ik het besef, openen we de deuren voor de lunch. En ja, we blijven tot de laatste klant naar huis is. Maar zo hebben we het graag. Gelukkig heb ik niet veel slaap nodig, Kim een klein beetje meer (lacht). Het zijn inderdaad veel uren maar ze vliegen voorbij. Dat is ook logisch wanneer je met een beperkt team werkt en je alles zelf doet en vers bereidt.”

Jullie zijn tevreden over jullie eerste maanden?

“Absoluut! Het is een droomstart geworden. De klanten waren onmiddellijk mee in ons concept van foodsharing. We hebben ook heel veel klanten die terugkeren en die ook lange tijd vooraf reserveren. We zijn ontzettend blij dat we stilaan een vast cliënteel opbouwen. Ik verander sowieso om de paar weken de kaart van het restaurant: het moet een uitdaging voor mij blijven maar het is ook leuk voor de klanten. Zij moeten geen half jaar hetzelfde menu eten. Nu komen we in de aspergetijd en dan stem ik daar mijn gerechten op af. Er is maar één klassieker die altijd op de kaart zal blijven staan: de carpaccio van Holsteinrund met truffelmayonaise en brokkelkaas.”

De zomer kondigt zich veelbelovend aan?

“Ik weet zeker dat ons terras en onze tuin een succes zullen worden. Lekker buiten eten en genieten van een drankje erbij. Dat is toch echt vakantie in Roeselare?”

Na enkele maanden werd je door Gault & Millau al bedacht met een 13/20 score?

“Dat is natuurlijk heel leuk en een zeer goede score als nieuwkomer. Of ik inspecteurs heb gezien in de Verne? Helemaal niet. Ik doe ook geen moeite om dat te achterhalen. Iedereen is eigenlijk een recensent want iedere klant moet tevreden zijn.”

Je ligt er dus niet echt wakker van?

“Neen, mijn drijfveer om te koken is om mensen gelukkig te maken met een totaalbeleving. Het eten, de drank, de bediening, alles moet kloppen en de mensen moeten tevreden naar huis gaan. Ik leg de lat hoog voor mezelf want ik wil een bloeiende zaak uitbouwen waar de mensen terugkeren. Maar ik lig niet wakker van restaurantgidsen en zal nooit koken om betere quoteringen te halen.”

Is het leuk om een restaurant te hebben in Roeselare?

“Ja, het is in de eerste plaats thuiskomen en de commerçanten van de stad steunen elkaar door en door. We werden hier onmiddellijk aanvaard en krijgen veel steun van de middenstand. Ze komen bij ons eten en maken veel publiciteit voor ons. Die verbondenheid onder de Roeselarenaars is toch wel uniek. Ik denk niet dat je dit in veel andere steden vindt.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier