Henri (35) opent oesterbar op wekelijkse markt: “Wil ambiance en beleving versterken”

Henri brengt er de sfeer helemaal in op de markt in Waregem. © LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

In het weekend van 1 september stond Henri Demeestere op met een eerste schooldag-gevoel. Zaterdag opende hij namelijk zijn gloednieuwe oester- en champagnebar op de wekelijkse markt. Met Bar Henri wil de 35-jarige Waregemnaar de beleving en sfeer op de markt naar een hoger niveau tillen.

Trouwe bezoekers van de Waregemse zaterdagmarkt merkten afgelopen weekend een nieuw kraam op. De kleine maar opvallende foodtruck Bar Henri maakte er zijn debuut vlakbij het bronzen paardenbeeld ‘Waregem Koerse’. Henri Demeestere serveert er het komende jaar met bijzonder veel enthousiasme oesters, bubbels, wijn en een passend Zeevonk-biertje.

Henri werkt als verkoper bij Stas en baatte enkele jaren café ’t Kanon uit in Kortrijk. Aan de horecakriebels kon hij de laatste maanden niet meer weerstaan. “De horeca zit in mijn bloed en ik ging op zoek naar een nieuw project. In onder meer Brussel en Gent – de Blauwe Kiosk bijvoorbeeld, zag ik hoe een oesterkraam voor ambiance zorgt op een traditionele markt. Ik was meteen overtuigd om iets gelijkaardigs in Waregem te starten.”

Lokaal

“De sfeer op de markt is gemoedelijk maar er mag iets meer beleving en ambiance zijn. Dat hoop ik met Bar Henri te verwezenlijkingen.” Er oesters gaan kopen is niet aan de orde. “Nee, het is echt een horecakraam. Je kan hier oesters ter plaatse eten en combineren met een lekker glas champagne, cava, witte wijn of een biertje. Het is een beperkte kaart en ik mik vooral op kwaliteit. Ik hou mij niet bezig met winstoptimalisatie, ik wil vooral kwalitatieve producten aanbieden.”

Die vindt Henri in Waregem. “Voor de oesters ga ik langs bij Vishandel Dedeystere, hier vlakbij. Voor de bubbels en wijnen werk ik samen met Bruno Desmet-Carlier en Wine & More. Het servies is van de hand van Val Pottery, de keramiekzaak uit de Stormestraat. Mijn citroenen haal ik op voorhand bij het fruitkraam. Die lokale samenwerking past perfect in mijn concept. In de toekomst zullen er nog handelaars volgen.”

Grootste compliment

“De komende vier seizoenen zal ik de oesterbar testen, nadien bekijk ik hoe ik het verderzet. Ik heb geen idee wat het effect zal zijn. Maar ik hoop op meer beleving en dynamiek. En dat mensen graag naar de markt gaan, om groenten of een bloemetje, en daarna even stoppen voor een oester en een goed glas. Mocht hier iets gelijkaardigs opstarten, zou dat het grootste compliment zijn. En de marktkramers mogen er na hun shift gerust traditie van maken om de drukke voormiddag hier af te sluiten.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier