Griet (52) runt praatcafé Bienvenue: “Mijn klanten moeten zich hier thuis voelen”

Griet Callewaert wil in haar praatcafé Bienvenue een gezellige, huiselijke sfeer creëren. Het moet een plek zijn waar de mensen zich thuis en welkom voelen. (foto Jan)
Jan Goossens
Jan Goossens Medewerker KW

Sinds 23 april 2023 heeft Griet Callewaert (52) haar eigen ‘klein cafeetje’ Bienvenue in de Koolkenstraat in Pittem. Haar doel was niet om er een ambiancetent van te maken, maar wel een gezellig praatcafé waar het voor haar klanten gezellig vertoeven is.

“Ik ben afkomstig van Kortrijk en mag zeggen dat zelfstandig zijn in mijn bloed zit”, steekt Griet van wal. “Ook heel wat familieleden zijn zelfstandig. Al vanaf mijn 14 jaar sta ik tussen de klanten en met mijn ex-man heb ik 20 jaar een bakkerij gehad in Oostrozebeke. Nadien heb ik verschillende jobs gedaan, maar ik bleef zoeken naar een nieuwe uitdaging.”

Praatcafé

Die nieuwe uitdaging diende zich een dikke drie jaar geleden aan in Pittem, waar Griet via haar partner Lieven terechtkwam. “Via vrienden vernam ik dat de toenmalige Bar Bru over te nemen stond. Ik ben eens komen kijken en was meteen verkocht: hier zou ik mijn eigen kleine gezellige praatcafé beginnen. Wat de naam betrof was ik er al snel uit. Het zou Bienvenue worden. De vlag dekt echt de lading, want ik wil dat iedereen zich hier welkom en thuis voelt, alsof ze bij vrienden in de living zitten om gezellig wat te keuvelen. Daar ben ik na drie jaar zeker in geslaagd.”

“Ik heb geen wifi en er speelt hier ook nooit een tv, want dat zijn twee zaken die een gezellige babbel in de weg staan”

“Er zijn al voldoende studentencafés of ambianceplaatsen, dus ik wil een plaats waar praten centraal staat. Zoals het bordje achter de toog aangeeft, ik heb geen wifi en er speelt hier ook nooit een tv, want dat zijn twee zaken die een gezellige babbel in de weg staan.”

10 soorten croques

“Je kunt hier ook niet terecht om uitgebreid te eten. Ik serveer een bordje gemengde charcuterie, een boterham met paté of verse soep met brood. Ik ben wel trots op mijn assortiment croques dat tien verschillende soorten telt. Mijn klanten weten inmiddels dat ik wel eens zotte ingevingen kan krijgen en ik ben niet te beroerd om naast hun drankje wat chips of een gratis hapje te zetten. Ik weet dat ik in de Koolkenstraat wat afgelegen zit, want er is hier weinig passage, maar ik nodig iedereen die van een leuke babbel houdt uit om eens langs te komen. Ik ben enkel op donderdag en zaterdagavond gesloten. Ik heb ook geen sluitingsuur. Zolang het gezellig is blijf ik open. Je steekt je vrienden die op bezoek zijn immers ook niet buiten.” (JG/foto Jan)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise