Griekse topchefs ontmoeten Roeselaarse collega’s en draaien mee in keuken van drie restaurants

De Griekse delegatie werd ontvangen in De Keuken van Roeselare. © BCR
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

In het kader van de Week van de Smaak zijn deze week drie Griekse topchefs te gast in evenveel Roeselaarse restaurants. Deze uitwisseling past in de ambitie om internationale culinaire banden te smeden.

Restobar Verne, Le Nord en driesterrenzaak Boury ontvangen deze week elk een Griekse topchef uit Thessaloniki. Tim Boury krijgt Jotta Polychronidou in de keuken. Zij heeft een wekelijkse kookshow op de Griekse televisie. Dimitris Pamporis is te gast bij Restobar Verne en stond aan het fornuis in gerenommeerde sterrenzaken in Europa en heeft sinds 2019 zijn populaire restaurant Thessbao Gastronomy Street Food. De jongste Griekse topchef is Bilal Doka en hij draait deze week mee bij Dimitris van restaurant Le Nord, ook iemand met Griekse roots.

Deze uitwisseling past in de ambitie om internationale banden te smeden op vlak van gastronomie en voedingscultuur en strookt met de filosofie van Unesco. Daarbij is Roeselare volgend jaar opnieuw een heel gemotiveerde kandidaat om Unesco Creative City of Gastronomy te worden.

Opleiding tot chef

Na een bezoek aan brouwerij Rodenbach was de Griekse delegatie te gast in De Keuken van Roeselare. Ben Boury legde er uit dat ook in het trainingsprogramma, de Boury Academy, jonge Griekse koks een opleiding volgen tot volwaardige chef.

Roeselare heeft al jaren een nauwe band met Griekenland dankzij enkele Griekse restaurants met een heel trouw publiek. Yanis van restaurant El Greco in de Brugsesteenweg kon samen met zijn zoon Sterios de Grieken in de eigen taal ontvangen. Ook Ioanna Hrissuli (75) was present. Zij was samen met haar vroegere partner Kostas het gezicht van de eerste El Greco en was later de gastvrouw van restaurant Mykonos in de Noordstraat. Kostas lag trouwens mee aan de basis van Zorbas, het eerste Griekse restaurant in de Wallenstraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier