Geert (66) stampt café ‘Bij Geertje’ uit de grond in Oostende: “Liever dit dan de hele dag in mijn zetel zitten”

‘Bij Geertje is een typisch bruin café, maar dan in een modern jasje: “Sfeer en gezelligheid zijn hier troef” © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

“Ik moet iets om handen hebben, anders word ik gek.” Geert Voet is 66 jaar en opende afgelopen week zijn café in hartje Oostende. ‘Bij Geertje’ – veel uitleg hoeft de naam niet – is een typisch bruin café, maar dan in een modern jasje. “Sfeer en gezelligheid zijn hier troef”, zegt de man.

Bijna zijn hele leven werkte Geert in de horecasector, vooral in cafés. Daarnaast was hij even actief in de glas- en de bouwsector, maar de horeca is altijd wel zijn leven geweest. Ook nu nog, op zijn 66ste. Geert werd geboren in Kortrijk, maar groeide sinds zijn tiende op in Leuven. Vier jaar geleden koos hij ervoor om naar Oostende te verhuizen.

In de sterren geschreven

“Toen ik tien jaar was, wilden mijn ouders naar Leuven verhuizen en uiteraard moest ik ze volgen als kleine jongen. Anders had ik zeker West-Vlaams gesproken”, zegt Geert lachend. Geert is eigenlijk een West-Vlaming, maar dat kan je aan zijn accent niet horen. “Ik ben hier veel te lang weggeweest”, zegt hij. “Ergens stond het in de sterren geschreven dat ik op latere leeftijd nog naar West-Vlaanderen terug zou keren, maar het was pas toen mijn ex-vriendin hier vier jaar geleden een eigen zaak wou starten, dat ik haar ben gevolgd. Ondertussen zijn we uit elkaar, maar ik ben gebleven.”

Snel beklonken

Geert werkte eerst als flexi-jobber in een Oostends café, maar hij wou op zijn eigen benen staan. “Via via kreeg ik te horen dat er in Oostende een café te huur stond aan ’t Peerd zoals ze dat hier noemen”, vertelt Geert. “Ik kwam in contact met de eigenaar en uiteindelijk was de zaak snel geklonken.”

Alleen was er veel werk aan de winkel in de zaak. “De bedoeling was wat schilderen en wat tegels veranderen, maar draaide anders uit. Toen we aan de werken begonnen, merkten we dat er wel meer vervangen moest worden en dus gingen we aan de slag. De eigenaar gaf ons carte blanche. Finaal hebben we de hele zaak aangepakt: nieuw interieur, de toog verplaatst, nieuwe toiletten, enzovoort. En het resultaat mag er wezen”, aldus Geert.

Niet stilzitten

Bij Geert kan je uiteraard terecht voor een frisse pint, maar ook enkele specialere bieren. Verder wil Geert in de toekomst ook kleine snacks aanbieden in zijn zaak. “Eerst gaan we de hele keuken nog inrichten zodat alles in orde is”, duidt hij. “Deze zaak kent veel potentieel, maar alles op zijn tijd. Waarom ik op deze leeftijd nog zo hard wil werken? Ik kan niet stilzitten. Ik moet iets om handen hebben of ik word gek. Liever dit dan in mijn zetel zitten de hele dag door.”

‘Bij Geertje’ telt een 40-tal plaatsen binnen en een 25-tal op het buitenterras. “Met zon van ’s morgens tot ’s avonds 19 uur in de zomer. Tegen de zomer gaan we ook nog de deur en ramen vooraan vervangen zodat we die in de zomer open kunnen schuiven. We blijven voortdoen”, zo sluit Geert af.

‘Bij Geertje’ is elke dag open tijdens het hoogseizoen en dat vanaf 11 uur en bij goed weer vanaf 10 uur. Een vast sluitingsuur is er niet. Tijdens de wintermaanden komt er een vaste sluitingsdag.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier