Geen pop-up in het Dadipark, maar Heeren Deweer lanceren wel een biertje van weleer

© (foto BF)
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De Heeren Deweer organiseren dit jaar geen Dadipark pop-up, maar zetten de gemeente Dadizele wel met een ander leuk initiatief extra op de toeristische kaart. De vier vrienden brengen terug Den Averechtsen, een bier dat jarenlang gebrouwen werd in de voormalige Dadizeelse brouwerij Devos, op de markt. “We lanceren ons biertje, gebrouwen in brouwerij BCB in Menen, op de Dadizeelse hoogdag.”

Peter Ingelbeen, Stijn Dewulf, Giovanni Maes en David Dewyn brengen als Heeren Deweer hun geliefde Dadizele extra in beeld. De vier vrienden organiseerden de voorbije drie jaar een succesvolle pop-up rond het voormalige Dadipark. De pop-up lokte een massa mensen naar Dadizele die het Dadiparkgevoel van weleer wilden herbeleven. “Dit jaar nemen we een sabatjaar omdat het ook voor ons gezin niet altijd even gemakkelijk is. We kunnen echter niet stilzitten en besloten om toch een projectje te lanceren om Dadizele in de kijker te zetten.”

In de Pompeschittersgemeente was er tot 1972 brouwerij Devos. “We hoorden dat er eigenlijk al in 1850 een brouwerij was, maar de familie van voormalig plaatselijk burgemeester Noël Devos kreeg die brouwerij begin de 20ste eeuw in handen. Mijn grootvader Alidor is er nog meesterbrouwer geweest”, aldus Giovanni. De brouwerij was gevestigd op de site waar nu de SPAR in Dadizele is. Een van de biertjes die er gebrouwen werd was ‘Averechtsen’. “Wie er veel van dronk stond op zijn kop, maar ook het etiket werd omgekeerd gedrukt.” Het biertje werd vooral veel gedronken in de periode van de novene in Dadizele.

Na de sluiting van de brouwerij verdween het blonde biertje. “In de jaren ’90 kwam het heel even terug. Wij herlanceren op 15 augustus, de dag van de avondmarkt in Dadizele, het biertje.” De Heeren Deweer gaan voor het brouwen van den ‘Averechtsen’ in zee met brouwerij BCB uit Menen. Daar wordt momenteel zo’n 1.200 liter van het bier gebrouwen. “Het bier komt al zeker tot eind dit jaar in verschillende Dadizeelse horecazaken en zal ook verkrijgbaar zijn in de plaatselijke winkels.”

Ondertussen broeden de Heeren Deweer op tal van andere plannen. “We worden geregeld aangesproken over een vervolg op het pop-upverhaal, maar we willen graag investeren in een vaste waarde. Daarvoor heb je natuurlijk een locatie nodig en die hebben we voorlopig nog niet gevonden. Sowieso zoeken we verder naar mogelijkheden om onze geliefde gemeente extra in de kijker te zetten.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier