“Geen enkele lichte maaltijd heeft ‘Snack & ‘n Beete’ gehaald”: Meulebeekse broers brengen op en top West-Vlaams kookboek uit

Philippe Verhaest

Een manifest der verzadiging, zo luidt de ondertitel van ‘Snack & ’n Beete’, het op en top West-Vlaamse kookboek van Alexander en Frederik Verguchten. De naar Gent uitgeweken Meulebeekse broers goten vijftig bourgondische gerechten in een naslagwerk dat lekker eten, nostalgie én muziek naadloos met elkaar doet rijmen. “Dit is een antwoord op de vele dieetkookboeken die ons rond de oren worden geslagen”, glimlachen ze. En geloof ons: ’t is van lekt me liptje.

Erweetpetatn me wost. Molswupkes. Gekapbrwud. Potink me speculoaskoekn. Birretoarte.

Het zijn maar enkele van de vele prachtige benamingen van gerechten die je spontaan het water in de mond doen krijgen. Snack & ’n Beete is een kookboek waar de lezer/kok van dienst/tafelgenoot absoluut níet op het aantal calorieën moet letten.

Het verhaal start bij de gelijknamige Instagrampagina die in 2021 het levenslicht zag, met dank aan Alexander (34) en Frederik (30) Verguchten. De Meulebeekse broers, respectievelijk marketeer en grafisch ontwerper, wonen al enkele jaren in hartje Gent, maar blijven West-Vlaming in hart en nieren.

“Levensgenieters vooral”, vertellen ze met blinkende ogen. “Iets wat we van thuis uit met de paplepel meekregen. Onze mama Jocelyne Vankeirsbilck kan ongelooflijk lekker koken, onze pa Patrick kan het nog beter opeten. Elke dag was het bij ons thuis feest aan tafel.”

“Aan elk van de 50 gerechten in het boek hangt een jeugdherinnering vast”

Die liefde voor lekker eten namen de twee mee naar Gent. “Tussen pot en pint droomden we er luidop van om een eigen kookboek te maken”, zegt Alexander. “Frederik had tijdens zijn studentenjaren de passie voor koken ontdekt en wanneer we samen waren, kwam onze liefde voor het bourgondisch leven altijd ter sprake.”

Zot idee

De kookboekplannen mondden uit in een Instagrampagina: Snack & ’n Beete. “Bedoeling was om daar af en toe een gerecht uit onze jeugd op te plaatsen, met een smakelijke foto, eenvoudig recept en een passend lied. Muziek is een andere passie die we delen.”

Al snel konden Alex en Fré op enkele honderden volgers rekenen. “Voor we het wisten, waren dat er enkele duizenden.” Amper drie jaar later tellen de broers 13.500 volgers en is hun geesteskind in boekvorm gegoten.

“Vorig jaar kregen we plots een berichtje van iemand van de uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts. Of we interesse hadden om over een kookboek te praten… Ons zot idee van enkele jaren geleden lag plots weer op tafel.”

Amper een jaar later is Snack & ’n Beete een feit. “Met hetzelfde concept als de Instagrampagina: een lekker gerecht uit onze jeugdjaren, aangevuld met een anekdote, een stevige scheut West-Vlaams én een topnummer dat als perfecte saus dient. En het mag vooral geen dieetallures hebben. Net daarom hebben we onze broeksknoop-barometer in het leven geroepen. Op een schaal van één tot vijf zie je in één oogopslag hoe zwaar een gerecht is. Al heeft geen enkele lichte maaltijd het boek gehaald, moeten we toegeven.”

Tranen in de ogen

Aan elk gerecht kunnen Alex en Fré een jeugdherinnering koppelen. “En meestal eentje die voor veel andere mensen herkenbaar zijn. Neem nu oma’s flan. Wanneer we bij oma Yolanda Vuylsteke gingen eten, was haar flan de vaste afsluiter.”

“Vorig jaar heeft ons moeder op zolder haar ingrediëntenlijstje teruggevonden. Na veel mislukte pogingen zijn we erin geslaagd om haar smaak weer in het leven te roepen. Toen we het op een familiefeest lieten proeven, kreeg een van onze neven spontaan de tranen in de ogen. Machtig, toch?”

“Het is de bedoeling dat ‘Snack & ‘n Beete je instant honger doet krijgen”

Zo is het kookboek één langgerekte ode aan vijftig topgerechten – verdeeld over vlees, vis, veggie, pasta en dessert. “Elke categorie wordt trouwens geopend door een aquarel die onze mama heeft geschilderd. Het is de bedoeling dat Snack & ’n Beete je instant honger doet krijgen.”

De eerste tweeduizend exemplaren verkopen intussen als zoete broodjes. “We dromen stiekem al van een tweede druk en, waarom niet, een vervolg. We hebben nog een pak gerechten in de oven steken. En misschien maken we ooit wel eens werk van een eigen YouTube-kanaal? In het West-Vlaams, natuurlijk.”

Hoewel je Alex en Fré voor alle vijftig gerechten in Snack & ’n Beete mag wakker maken, hebben ze allebei toch een duidelijke favoriet. “Ik ga voor gekapbrwud met koas, gekaramelliseerde andjoens, bloemkwolle in koassause en pureepetatn”, glundert Alex. “Voor mij mogen het de erweetpetatn me wost zijn. Simpel, enorm lekker en als kind bezorgde het me altijd een hoerastemming”, aldus Fré.

‘Snack & ’n Beete’ is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts, telt 192 pagina’s en kost 27,5 euro.

© Bram Debaenst

Recept: Erweetpetatn me wost

Ingrediënten

– Braadworsten (4)

– Erwten (grote bokaal, 700 g)

– Aardappelen (1 kg)

– Boter (50 g)

– Peper

– Zout

– Melk (scheutje)

– Nootmuskaat

– Mosterd (optioneel)

Mise-en-place

1. Haal de worsten uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

2. Giet het vocht van de erwten uit de bokaal af.

Bereiding

1. Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

2. Smelt een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Leg de worsten in de pan en zet het vuur zachter. Draai ze na 5 à 6 minuten om en laat ze nog een 5-tal minuten rustig verder braden in de pan.

3. Zet ondertussen een pot op een matig vuur en doe er de erwten in. Kruid met peper en zout en laat de erwten rustig opwarmen.

4. Giet de aardappelen af en plaats ze eventjes terug op het vuur totdat ze mooi droog zijn. Haal de aardappelen samen met de erwten door de passe-vite. Voeg de overige boter en melk (indien nodig) toe en meng tot een smeuïge puree. Proef en kruid met peper, zout en versgeraspte nootmuskaat.

5. Serveer met een lepeltje mosterd (voor de liefhebbers) en smullen maar!