Feestmama Anske Plaetevoet ook frituriste: “Patador is meer dan een frituur”

Anske met één van haar specialiteiten: een Julientje deluxe. © LBR
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Met De Feestmama verzorgde de Ieperse Anske Plaetevoet (45) feesten op maat tot een ander avontuur haar pad kruiste. Dat van frituriste. Sinds 2022 bakt ze frietjes in Patador langs Woestendorp 6 in Vleteren.

De Feestmama zag in 2017 het levenslicht. Als ‘feestmama’ verzorgde de Ieperse Anske Plaetevoet (45) al tal van unieke en stijlvolle feesten op maat. “Ik zocht een pand om uit te breiden met De Feestmama. Een locatie met opbergruimte, koeling en een deftige keuken. Na de coronacrisis kwam ik via een klant in contact met de eigenaar van dit pand. Hij toonde mij eerst een ander pand dat minder bij mij paste. En toen zei hij dat ik eens een kijkje moest nemen in zijn frituur in Woesten. Een frituur… Daar was ik helemaal niet naar op zoek, maar ik ging toch eens kijken”, vertelt Anske.

Eigen stempel

“Op 1 december 2022 heb ik de zaak overgenomen. Ik heb een tijdje meegeholpen in de frituur om de kneepjes van het vak te leren en uiteindelijk heb ik de stap gezet om er mijn eigen ding te doen. Ik kan hier mijn eigen stempel drukken en dat maakt het voor mij meer dan een frituur. De Feestmama blijft ook bestaan met vaste klanten die mijn concept kennen.”

Anske runt de frituur alleen, gesteund door jobstudenten en haar kinderen. “Sinds september heb ik een flexijob om mij te ondersteunen, want in combinatie met mijn vier kinderen is het niet eenvoudig.” Anske is mama van Wenke (20), Jotte (18), Marre (14) en Milou (8). “De oudste kinderen studeren verder en zijn meestal in het weekend thuis, maar dan sta ik natuurlijk frietjes te bakken in Patador. Wat meer tijd voor de kinderen zal zeker welkom zijn.”

Specialiteiten

“Patador past bij mij, want ik kan mijn eigen toets eraan geven. Zo eet je bij Patador een dikkere friet eentje van 12 mm – omdat ik dat zelf lekkerder vind. Ik eet hier niet vaak een frietje, dat zou niet goed komen denk ik (lacht). Ik proef wel altijd om te weten of ze lekker zijn, want ik moet natuurlijk ook wel weten wat ik serveer. Daarnaast staan er ook enkele specialiteiten op de menukaart. Er zijn hier ook zelfgemaakte burgers, frietjes special zoals het Julientje deluxe, binnenkort komen de slaatjes ook weer op de menukaart… Onze specialiteit Julientje deluxe bevat een middel friet, satékruiden, stoofvleessaus, truffelmayo, gedroogde uitjes/verse uitjes, drie bitterballen en een crispy burger in sneetjes”, aldus Anske.

“De burgers van het huis kregen namen zoals Bertha, Henri, Cyriel… Een eigen burger kreeg de naam van een overleden vriend en ik denk er ook aan om een burger van het huis de naam van mijn papa te geven. Een tijdje geleden is hij overleden en het zou leuk zijn om hem te eren via deze weg, maar daar is het nu nog te vroeg voor. Het vlees voor de hamburgers komt van een lokale handelaar, FM Meat uit Reninge bij Nancy en Mario.”

Wijnbar

“Mijn favoriet in de frituur? De Therese burger vind ik heel lekker, dat is een avocadoburger met cheddar, guacamole, nacho’s, tomatenrelish, onion rings en groentjes. Ook de healthy wrap met kaas, groenten en een zelfgemaakt sausje vind ik heerlijk”, vertelt Anske. “Speciallekes introduceren in een frituur is niet eenvoudig. Mensen houden van de traditionele snacks. Maar eenmaal geproefd, slaat het wel aan. De gouden jaren van frituren zijn wel wat achter de rug denk ik, maar ik mag niet klagen. Ik heb vaste klanten die wekelijks langskomen en dat is fijn. Vaste klanten uit Woesten, maar ook uit Elverdinge. En op mooie zomerdagen zeker ook strandbezoekers.”

Anske blijft Patador en De Feestmama nog even combineren. “Ik heb nog veel dromen, ook voor Patador. Tijdens de coronacrisis heb ik mijn cursus sommelier gevolgd. Een wijnbar met hapjes van De Feestmama zou ik heel leuk vinden. We zien wel wat de toekomst brengt.”

Patador vind je langs Woestendorp 6 in Vleteren. Gesloten op maandag en dinsdag. Open op woensdag (17.30 20.30 uur), donderdag (11.30 – 13.30 uur en 17.30 20.30 uur), vrijdag 11.30 13.30 uur en 17.30 21.30 uur), zaterdag (11.30 13.30 uur en 17.30 – 21 uur) en zondag (17.30 20.30 uur).