Familiebrouwerij Omer Vander Ghinste brouwt voor het eerst alcoholvrij bier: “Het gaat om een variant van ons familiebier Ypra”

“Over vijf jaar wil ik de algemene leiding overdragen”, zegt Omer Jean (links) met zoon Omer Gery Vander Ghinste in de brouwerijtoren waar je uitzicht hebt tot in Tourcoing. © Kurt De Schuytener
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Familiebrouwerij Omer Vander Ghinste brengt voor het eerst sinds de start in 1892 een alcoholvrij bier op de markt, daarmee inspelend op de trend bij consumenten om minder alcohol te drinken. “De nieuwe Ypra heeft een alcoholpercentage van 0,4 procent maar behoudt zijn rijke smaak”, zegt zaakvoerder Omer Jean Vander Ghinste (60).

We hebben vorig jaar in ons land zes procent minder bier gedronken dan in 2022. Al had Omer Jean Vander Ghinste daar geen last van. De brouwerij kon zelfs een omzetstijging van drie procent laten noteren. Omer Jean vertelt het tijdens een rondleiding die ons naar de brouwerijtoren leidt, de plek van waar je Tourcoing kunt zien als het weer mee zit. Dat vinden ze in de brouwerij best wel leuk om mee te geven, zeker nu het bedrijf stevig voet aan de grond krijgt bij onze zuiderburen. Genoeg stof dus voor een gesprek met de ondernemer die erin geslaagd is om de brouwerij in twintig jaar tijd dubbel zo groot te maken met een omzet van 37 miljoen euro. Zei er iemand dat er geen toekomst meer is voor familiebedrijven?

Laat ons dit gesprek beginnen met het nieuwe alcoholvrije bier dat jullie op de markt brengen. Wat kan je daarover kwijt?

“Dat het om een variant gaat van Ypra, het familiebier van 6 graden dat we vorig jaar hebben uitgebracht. De nieuwe Ypra heeft een alcoholpercentage van 0,4 procent maar behoudt zijn rijke smaak en dat was voor ons heel belangrijk. We gaan dit alcoholvrij speciaalbier binnenkort lanceren en ik heb er een goed oog in. De consumenten weten alcoholvrije bieren steeds meer naar waarde te schatten.”

Waar willen jullie verder de klemtoon op leggen na de forse investeringen de voorbije tien jaar in de gebouwen?

“In eerste instantie willen we de Benelux-vlek nog wat groter maken. Daarmee bedoel ik dat we nog meer marktaandeel willen veroveren binnen een straal van 250 kilometer. We zijn geen wereldspeler zoals AB InBev dat containers bier kan verschepen naar Japan, maar dicht bij huis doen we er alles aan om op nog meer plaatsen aanwezig te zijn.”

“Ik heb er een goed oog in. De consumenten weten alcoholvrije bieren steeds meer naar waarde te schatten”

“Belangrijk is vooral dat we in Frankrijk aan het groeien zijn en dat is voor een belangrijk stuk de verdienste van mijn zoon Omer Gery en zijn team. Ook de brouwerijbezoeken wil ik toch even noemen omdat die dankzij het mooie werk van Estelle Vlieghe jaar na jaar in stijgende lijn gaan. Het belang daarvan is niet te overschatten en ook daar blijven we verder op inzetten.”

Het nieuwe Ypra-bier heeft een alcoholpercentage van 0,4 procent.
Het nieuwe Ypra-bier heeft een alcoholpercentage van 0,4 procent. © Kurt De Schuytener

Wat dat Franse verhaal betreft. Scoren jullie daar dan vooral met jullie populairste bieren Omer en Tripel LeFort?

“Het is vooral onze Tripel LeFort die onze zuiderburen weet te charmeren. De Noord-Fransen zijn echte bierliefhebbers maar met een voorliefde voor een bier dat je van de tap kunt drinken en daarvoor is onze Tripel LeFort uitstekend geschikt.”

“Het lijkt me mooi om op mijn 65ste de leiding over te dragen” – Omer Jean Vander Ghinste

Je hebt een mooi parcours afgelegd als ondernemer. Wat zijn jouw belangrijkste troeven?

“Ik wil vooral een goede coach zijn van het vele jonge talent dat hier rondloopt. Ik hoop dat ik terzelfder tijd ook een inspirator ben. Of ik streng ben? Ik ben nogal een perfectionist en dus zal ik toch wel een en ander eisen van onze mensen. Maar dat is ook wel nodig in een moeilijke markt als die waarin wij actief zijn. Zelf ben ik dan weer enorm blij met de stroom aan nieuwe ideeën waarmee ik overspoeld word, belangrijk voor een brouwerij die zich wil blijven vernieuwen.”

Je zoon staat in de coulissen klaar om je op te volgen. Daarmee is dan de vijfde generatie Vander Ghinste aan zet.

“Dat klopt. Als handelsingenieur beschikt hij in elk geval over de nodige bagage en in het bedrijf is hij goed bezig. Daar ben ik heel blij om. Bovendien heb ik nog een andere zoon, Martin, die eveneens interesse toont in ons bedrijf. Ook hij is handelsingenieur en zeer gedreven. Ik hoop dat een van beiden op termijn het bedrijf zal leiden. Of dat al binnen vijf jaar zal zijn, is nog niet uitgemaakt. We willen de beste man aan het roer en er werken hier heel wat toppers.”

Wie is Omer Jean Vander Ghinste?

Privé

Omer Jean Vander Ghinste (60) is getrouwd met Caroline Struye de Swielande. Ze hebben samen vier kinderen: Roxanne (32), Omer Gery (30), Audrey (27) en Martin (24).


Studies/Loopbaan

Omer Jean is jurist van opleiding en behaalde daarna een MBA in de Northwest University in Evanston (VS). Hij werkt al meer dan dertig jaar in de brouwerij en heeft er sedert 2007 de leiding.


Brouwerij

Er werken 105 werknemers. De productie bedraagt 130.000 hectoliter per jaar. De populairste bieren zijn Omer en Tripel LeFort.

Wanneer wil je alles overlaten aan jouw opvolger?

“Het lijkt me mooi om op mijn 65ste de leiding over te dragen. Misschien dat ik me dan nog wel zal bezighouden met specifieke taken zoals het horecavastgoed, verbouwingen en renovaties van horecazaken, maar niet meer met de algemene leiding.”

Tot slot, je bent opgegroeid in Kortrijk maar woont al lang in Gent. Hoe belangrijk zijn Bellegem en Kortrijk nog voor je?

“Ik voel me nog altijd voor de volle honderd procent West-Vlaming. Ik kom hier elke dag met volle goesting naartoe en in mijn vrije tijd laat ik me ook wel graag zien op de muziekevents waarvan we hoofdsponsor zijn of in onze horecazaken. Dat is dan het meest aangename deel van de job dat ik wel altijd graag zal blijven doen.” (lacht)