Familie Deman baat al negen jaar ‘t Iepers Frietje uit: “Een eigen frituur was altijd onze droom”

Andy Deman, Carine Boens en hun zoon Tom. © API
Anton Peene Reporter

Langs de Meenseweg in Ieper vind je sinds 2015 ’t Iepers Frietje. Daar verwelkomen uitbaters Carine Boens en Andy Deman hun klanten. Eerder hadden ze al drie andere frituren in Poperinge en Ieper.

Carine (53) en Andy (52) wonen in Geluveld, in de buurt van Bellewaerde. Het pretpark zal voor altijd een bijzondere plek zijn voor hen. Ze leerden elkaar daar kennen toen ze er jobstudent waren. “Carine stond aan de babelutten en ik moest de vuilniszakken wegbrengen”, herinnert Andy zich. “Daar is de vonk in 1989 overgeslagen. Ik denk dat we daar ook de horecamicrobe te pakken kregen.”

Andy was eerst enkele jaren zelfstandig elektricien en Carine werkte even als onthaalmoeder. “Het was mijn droom om een eigen frituur te starten voor mijn 30ste”, zegt Carine. “We stootten op een vrijstaand pand in Poperinge en openden in 1997 frituur De Statie. Daar bleven we tot 2000 en daarna openden we onze eerste frituur in Ieper: de Flipper. Die frituur bevond zich in de Zonnebeekseweg en nu is er daar nog steeds een frituur gevestigd. Na vier jaar volgde er een kort intermezzo en in 2005 ging Den IJzer open in de Fochlaan. Daar bleven we tot 2009. De volgende zes jaar bleef ik in de frituurwereld. Andy koos even voor een andere job, maar bleef actief met zijn mobiele frituur in het weekend.”

Voormalig kapsalon

Het bleef hun droom om weer een eigen frituur te starten. “Carine zat vaak rond te zoeken op de immosites”, vertelt Andy. “Onze voorkeur was Ieper en we kwamen eerder toevallig hier in de Meenseweg terecht. Voorheen was hier een kapsalon gevestigd en het pand stond al een tijdje leeg. In enkele maanden tijd hebben we het volledig gerenoveerd. Voor de naam was het even zoeken en uiteindelijk kwam dochter Amber met de naam ‘t Iepers Frietje. Het dekt de lading volledig en na al die jaren is het een goeie naam gebleken. In het logo zit er ook een kat, wat de band met Ieper nog meer versterkt.”

“Op de drukste momenten werken we met negen tegelijk”

Negen jaar later is ‘t Iepers Frietje enorm geëvolueerd. “We mogen spreken van een succesverhaal. De capaciteit is maal drie gegaan. Nu is er plaats voor 80 mensen binnen en 20 op ons terras. We bieden ook een zaaltje aan voor 40 personen. Doorheen de jaren sprongen we ook op de kar van het online bestellen en thuisleveringen. Die thuisleveringen doen we in een straal van 7 kilometer. Intussen introduceerden we ook de bestelkiosk.”

Een frituur uitbaten is niet enkel de gerechten klaarmaken tijdens de openingsuren. “Er komt veel meer bij kijken”, weet Andy. “We beginnen elke werkdag rond 9.30 uur om alles voor te bereiden. Ik hou me dan meer bezig met het praktische luik. Carine houdt zich bezig met al het papierwerk, van planning tot boekhouding. Ons personeelsbestand telt in totaal 25 medewerkers. Op de drukste momenten, zoals op vrijdagavond, werken met negen man tegelijk: zeven in de frituur en twee chauffeurs. Doorheen het jaar zijn de verkoopcijfers vrij constant. Soms zijn er wel uitschieters als het goed weer is. Dan komen de mensen meer buiten. Mensen die een daguitstap doen, sluiten graag hun dag af met een frietje. Ook scholengroepen komen hier soms terecht. Zo serveerden we ooit eens een volledige bus scholieren een maaltijd, vlak voor de Last Post. Daarnaast hebben we veel vaste klanten uit de buurt. Ook mensen uit Poperinge, die we al kennen sinds onze eerste frituur, komen soms nog op bezoek.”

Eerst eens proeven

‘t Iepers Frietje biedt een gevarieerd aanbod aan frituursnacks en andere gerechten aan. “Onze friteuse is verdubbeld in capaciteit”, weet Andy. “We beschikken over twee frietbakken, een automatische lift en zes vleesmanden. Daarnaast is er de spiegelplaat voor de verse burgers en de Merrychef. Snelheid en kwaliteit zijn heel belangrijk. We werken steeds in blokken van zes minuten. Onze grootste specialiteit is en blijft onze friet. Het is ook ons belangrijkste product en dat moet goed zijn. We snijden onze aardappelen via onze frietsnijder. Of we zelf veel frieten eten? Dat gebeurt regelmatig. Als we iets nieuws toevoegen aan ons assortiment dan gaan we eerst eens proeven.”

Carine en Andy willen graag verder doen op het huidige elan. “We blijven inspelen op de nieuwste trends. Misschien zullen de leveringen binnen enkele jaren wel via drones gebeuren”, glimlacht Andy. “Onze kinderen Tom, Amber en Britt dragen zeker hun steentje bij”, zegt Carine. “Over opvolging is nog niet gesproken, dat zal maar ter sprake komen als het moment daar is. De frituurstiel is niet te onderschatten en het is steeds zoeken naar een balans om toch wat sociaal leven te hebben. Naast het werken proberen we zeker te genieten van het leven. We gaan graag op reis en Andy is een grote voetbalfan.”

‘t Iepers Frietje, Meenseweg 209 in Ieper. Elke dag open behalve op zaterdagavond en zondagmiddag. Volg ‘t Iepers Frietje ook op Facebook en Instagram.