“Er zal hier altijd een deeltje Jean-Marc en Lies blijven”: Kitana (20) en papa Andy (51) nemen Bierhuis De Mythe over na overlijden uitbater

Andy en dochter Kitana geven Jean-Marc nu een vast plekje in zijn Mythe. © JDW
Redactie KW

Op 4 juni overleed Jean-Marc Rousseau (50) totaal onverwacht. Samen met echtgenote Lies Pattijn hield hij Bierhuis De Mythe open in Wevelgem. Nu enkele maanden zal Kitana, die er jobstudente was, het populaire café opnieuw openen. “We veranderen eigenlijk niks. De Mythe moet De Mythe blijven.”

De suggestie van de week prijkt nog op het krijtbord. De 101 verschillende bierglazen blinken van het straaltje zonlicht dat vanop het tuinterras naar binnen schijnt. Het lijkt of de tijd in Bierhuis De Mythe in Wevelgem niet heeft stilgestaan. Maar de tijd is genadeloos geweest. Op 4 juni overleed zaakvoerder Jean-Marc Rousseau aan een hartfalen. Amper 50 was hij. Echtgenote Lies Pattijn besloot even later om de zaak niet meer te heropenen.

Overnemers

Op 1 oktober zal uit de tap echter weer schuimend bier vloeien. Kitana Vervaeke (20) neemt de zaak over samen met haar vader Andy (51). Hij heeft al horeca-ervaring in muziekcafé Den Toerist in Meulebeke. Voor de stamgast zal Kitana allerminst een onbekende zijn.

Sinds maart werkte ze als jobstudente in de bruine kroeg. “De dag voor ze op verlof zouden vertrekken, had ik er nog gewerkt. Tot binnen twee weken, zei ik vrolijk”, maar het liep anders. “In die korte tijd had ik Jean-Marc en Lies echt in mijn hart gesloten. Toen ik bericht kreeg over het overlijden, kon ik mijn tranen niet bedwingen. Het was als een bom die insloeg.”

Toen Lies besloot niet voort te doen met de zaak, gaf Kitana te kennen dat zij wel interesse had. Na enkele gesprekken, besloot de eigenaar in zee te gaan met Kitana en haar vader. Sinds deze week hebben ze de sleutel. “In principe zouden we meteen kunnen beginnen – drank in de frigo, boodschappen doen. Al is het niet zo simpel, er moet nog heel wat administratief werk gebeuren.”

De Mythe blijft De Mythe

Dat is ook het enige, want het café willen ze in de originele staat laten. “Dat gevoel van de bruine kroeg, die charme, dat willen we niet wegdoen. We veranderen niks, want De Mythe moet De Mythe blijven. Zo zal er hier altijd een deeltje Jean-Marc en Lies blijven”, vertelt Kitana.

Waarop ze een blauw bordje uithaalt. ‘Rue Jean-Marc Rousseau’. “Heb ik speciaal laten maken en krijgt een speciaal plekje”, vertelt ze. “De kruk waarop hij zat als het kalm was, daar zie ik niemand anders op zitten. Ik zal sowieso ook hondensnoepjes kopen. Als Jean-Marc een hondje binnen zag komen, fonkelden zijn ogen en trakteerde hij ze. Dat blijft ook.”

Niet dat Kitana en Andy hun eigen accent er niet in zullen leggen. Dat zal bijvoorbeeld duidelijk worden in de keuken, waar Andy de plak zal zwaaien. “Ik hou van grootmoeders keuken – winterse hutsepot, stovers, scampi maison zijn enkele van mijn toppers. Die zal ik uiteraard serveren. Maar het concept blijft hetzelfde.”

Voor Kitana is het een grote sprong. Haar studie Orthopedagogie zet ze on hold en ook haar zangcarrière zal op een lager pitje komen te staan. “Alle optredens na 1 oktober heb ik moeten annuleren. Maar ik zal achter de toog wel genoeg zingen. Dat zit er gewoon in.”

Feestelijke opening

De deuren openen op 1 oktober, maar op de feestelijke opening is het nog wachten tot 17 november. Dan komen de MG Brothers optreden en zal ook Kitana de micro nog eens vastnemen. Maar tot die eerste dag is het nog wat voorbereiden. “Gelukkig kan ik nog altijd rekenen op de expertise van Lies. En twee van de meisjes die hier hielpen gaven al aan terug te komen.” (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier