De gedrevenheid waarmee de zaakvoerder van De Zeeparel ons ontvangt voor dit interview nadat ze net nog hun feestzaal vol volk hadden, typeert hen. Bij Bert Vandenbussche zit ‘buzze geven’ in de genen, want dankzij vader Dirk en moeder Marina stroomt het ondernemersbloed door zijn aderen. Bert viert dit jaar zijn zilveren jubileum in De Zeeparel, dat ondertussen al 35 jaar bestaat.
Een bescheiden Bert begint onmiddellijk ook zus Joke, broer Dries en vader Dirk en Claudine te bewieroken omdat hij steeds op hen kan rekenen als stuwende kracht, maar toch kan er maar een kapitein zijn op een boot die de koers bepaalt. “Dat klopt, maar zonder hen was dit hier al lang afgelopen. Zeker met al die wegenwerken die we hier drie jaar lang in de Dikkebusseweg hebben gekend en die nu verderop nog bezig zijn. Gelukkig waren er onze vaste klanten, die voor ons het verschil hebben gemaakt. De wegenwerken en corona hadden er op een bepaald moment voor gezorgd dat onze omzet gedaald was met 75 procent. Langzaam maar zeker komen we er weer bovenop, maar we zijn er nog niet. Laten we zeggen dat we nu weer op de helft van onze vroegere omzet zitten. We zijn trots dat De Zeeparel nog bestaat en dat is niet in het minst de verdienste van onze vaste klanten, die we heel erkentelijk zijn. Je moet het maar doen: sommigen kwamen zelfs met hun botten door de moze tot bij ons. Het stadsbestuur daarentegen … nee, ik ga zwijgen.”
Kok en verpleegster
En dus begint Bert over het feit dat hij deze 35ste verjaardag niet zomaar voorbij wilde laten gaan. Ondertussen kreeg iedereen in de ruime regio een feestfolder in de bus met acties die nog lopen tot en met 20 oktober. Het Zeeparel-verhaal begon eigenlijk in 1986. “Pa was kok in het hospitaal en ma was er verpleegster. Ze kochten de schilderswinkel in de Dikkebusseweg 88 en begonnen er een viswinkel met verse vis en een beperkt aantal bereidingen, zoals vispannetjes en de befaamde Sint-Jakobsschelp. In 1990 kwam er een feestzaal bij. Die werd ingericht in de hangar van het voormalige schildersbedrijf. Oorspronkelijk konden er 70 mensen binnen. Na de nodige verbouwingen kunnen we 110 couverts plaatsen.”
“Tijdens de wegenwerken kwamen sommige klanten met hun ‘botten door de moze’ tot bij ons”
En dan kwam de donderslag bij heldere hemel. “Moeder (Marina Luypaert, red.) overleed plots op 13 november 1991 en pa stond er alleen voor met drie studerende kinderen. Dit jubileum is een eerbetoon aan haar en pa, op wie we nog steeds kunnen rekenen!”
Kant-en-klaargerechten
Bert volgde hotelschool in Koksijde en leerde ook veel bij in diverse restaurants en sterrenzaken. “Op 1 december 1999 stapte ik met al die bagage mee in de zaak en sindsdien heb ik er mee richting aan gegeven. Nu pa met welverdiend pensioen is, sta ik zelf aan het roer en fornuis. In 2005 deden we een volledige verbouwing en sloegen we een heel andere weg in. De klanten wilden bereide en kant-en-klaargerechten. Een hele kabeljauw of een verse forel raak je bijna niet meer kwijt. Het moeten nu allemaal haasjes of filets zijn, dus zonder graten. Het verse visverhaal is ook helemaal gewijzigd door de grootwarenhuizen, die een ware prijzenoorlog begonnen. Om een ander voorbeeld te geven: mijn ouders verkochten nog 250 kg mosselen per week. Wij mogen nu blij zijn als we nog 100 kg verkopen. We bieden enkel nog vis uit IJsland aan, omdat die in koudere wateren leeft en zorgt voor constante kwaliteit. Verder hebben we ons ook gespecialiseerd in evenementen.”
Verjaardagsmenu
Blijven innoveren en aandacht hebben voor de klant is wat De Zeeparel na 35 jaar nog elke dag doet. “We beseffen dat ons cliënteel geen 9-to-5-job meer heeft en ook na 18 uur nog een lekkernij op tafel wil toveren. Daarom hebben we nu geïnvesteerd in een automaat waar je 24/7 bereide gerechten uit de muur kunt komen halen. Dat is in bij jonge gezinnen en zo doen we aan verjonging, maar we zien ook dat ze van Roeselare, Menen of Heuvelland naar hier afzakken om lekkers uit de zee te kopen. Heel populair is mijn bouillabaisse van de Noordzee. Of wat dacht je van een koud buffet, dat kun je hier al voor 50 euro per persoon bestellen vanaf 10 personen. En in november, december en januari kun je hier op zondagmiddag je voeten onder tafel steken voor onze verjaardagsmenu (6 gangen met aperitief, wijnen en waters inbegrepen voor 75 euro).”
Meer info: de-zeeparel-ieper.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier