De Kluze in Torhout is in nieuwe handen: “We kiezen voor een ander concept”

De Kluze is verkocht: van links naar rechts ex-eigenaar Peter Sap, de nieuwe eigenaars Pieter Aernoudt en zijn vrouw Delphine Levrouw, Peters vrouw Hilde Allaert en vooraan Amélie Aernoudt, de dochter van Pieter en Delphine. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Sinds eind mei zijn Pieter Aernoudt (42) en zijn partner Delphine Levrouw (37) de nieuwe eigenaars van het bekende culinaire pareltje De Kluze op het Conscienceplein in Torhout. Ze zullen er de horecazaak niet als restaurant voortzetten, maar kiezen voor een ander concept. Ze verhuren het pand voor diverse evenementen, van babyborrels tot verjaardagsfeesten en tentoonstellingen.

Pieter is sinds 2018 zelfstandig IT’er in data & analytics plus procesautomatisatie. Delphine werkt in de residentiële jeugdhulp. Ze is verbonden aan de vakgroep orthopedagogiek van de Universiteit Gent en rondt momenteel haar doctoraatstraject af. Ze wonen in de Pastoriestraat in Torhout en hebben een dochter Amélie (5).

Liefde voor ‘De Kluze’

Op zaterdag 28 augustus 2021, straks bijna drie jaar geleden, hebben Peter Sap (binnenkort 59) en zijn vrouw Hilde Allaert (58) na quasi 20 jaar De Kluze gesloten. Op doktersadvies, want Hilde, die in de keuken stond, kon het harde labeur fysiek niet meer aan. Dus besloten ze hun eigendom te koop te zetten. En recent hebben Pieter en Delphine toegehapt.

“De liefde voor De Kluze begon als geregelde bezoekers van het restaurant”, vertelt Delphine. “We kwamen er genieten van een aperitiefje op het gezellige terras en een etentje in een knusse sfeer. Ik heb ook een vijftal jaar met Peter, die in de zaal stond, en Hilde meegeholpen, zowel achter als voor de schermen. Toen het historische pand te koop kwam, hebben we eerst goed nagedacht en uiteindelijk ons hart gevolgd. We besloten De Kluze te kopen.”

Bruisen van de dynamiek

“Concurreren met het culinaire talent van Hilde kunnen we niet en dus hebben we voor een andere aanpak gekozen”, vervolgt Delphine. “We zullen er niet zelf maaltijden en drankjes serveren, maar verhuren het gebouw voor allerhande evenementen. Zoals pakweg rouwmaaltijden, comedy-avonden, kaartingen, enzovoort. Alle voorstellen zijn welkom, zolang ze maar bijdragen aan de verbondenheid van mensen en/of aan de lokale gemeenschap. Daarnaast zullen we zelf af en toe activiteiten organiseren. Dan denk ik aan pop-ups tijdens de zomervakantie en bepaalde plaatselijke festiviteiten, thema-avonden, leuke tentoonstellingen en noem maar op. De Kluze moet bruisen van de dynamiek.”

Ook ‘De Cave’ herinrichten

De Kluze zal voor evenementen gehuurd kunnen worden vanaf augustus. “We plannen tevens de herinrichting van het achterste zaaltje De Cave”, zegt Pieter. “We maken er een multifunctionele ruimte van voor vergaderingen en workshops. We hopen dat de renovatie ervan tegen september af zal zijn. We kijken er reikhalzend naar uit om met de verhuur van het pand te kunnen starten.”

Voor alle info: De Kluze

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier