“De eerste cafégangers stappen hier om 9 uur binnen”: Andrea (75) en Guido (72) van Elckerlyck Inn in Rollegem zoeken overnemer

Guido Denutte (72) en Andrea Stichelbout (75) zijn al decennialang de vaste gezichten van het hotel-café-restaurant. © Remi Bruggeman
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Werkelijk iedereen kan bij Elckerlyck Inn in Rollegem komen aankloppen voor een frisse pint, een heerlijke verse dagschotel of een goede nachtrust. Andrea Stichelbout (75) en Guido Denutte (72) zijn twee ervaren horecalieden die al sinds de jaren 70 het beste van zichzelf geven in hun eigen zaak. Zoon Joost Denutte (38) springt ondertussen bij waar nodig. Na decennialange inspanningen mag een overnemer stilaan gaan komen. “In Elckerlyck is elk gelijk.”

Vandaag de dag is Elckerlyck een café, restaurant, maar ook hotel met zes kamers. Dat resulteert in een heel gevarieerd publiek in het steeds volks gebleven cafégedeelte. “In Elckerlyck is elk gelijk”, steekt eigenaar Guido Denutte (72) van wal. “In het café vind je zowel onze vaste klanten, als beroepslui die tijdens de werkweek hier vaak op hotel verblijven en zelfs wielertoeristen uit verre oorden.”

Ontmoeting

Het is allemaal begonnen met een bruine kroeg genaamd ’t Hof van Commerce in de Rollegemkerkstraat 2, iets verderop, aan de hoek van de ingang van de Sint-Antonius-Abtskerk. Yvonne Barbe was de gekende volkse eigenares. Ze was de moeder van Andrea Stichelbout (75), echtgenote van Guido en mede-eigenares van Elckerlyck. “De mensen kwamen bij ons binnen voor ze naar de mis gingen”, vertelt Andrea. “Mensen van verschillende sociale klassen kwamen er over de vloer. Een café heeft een niet te onderschatten sociale functie. Het dorpsleven geschiedde effectief op café. De mensen zochten elkaar op. We zijn telkens een plek gebleven die ontmoeting biedt”, vult Guido aan.

Andrea is vandaag de dag nog te vinden in het café. “In 1971 verhuisde het café naar deze nieuwbouw”, schetst Guido. “Ikzelf had hotelschool gedaan en was aan het werk in restaurants. In het jaar 1990 brak Andrea haar been. Omdat het moeilijker was om iedereen te bedienen in die periode, besloot ik even thuis te blijven. Na Andreas revalidatie ben ik hier begonnen met restauratie. We serveren dagschotels, telkens met verse producten, en ik volg de jaarlijkse natuurlijke cyclus.”

Zes hotelkamers

Het eten sloeg aan en Guido werkte zijn restaurant verder uit. In 1999 lonkte een nieuw hoofdstuk. De oude varkenskoten achteraan het gebouw waren immers aan meer dan vernieuwing toe. “Het idee begon te rijpen om er een paar hotelkamers van te maken”, zegt Guido. Ze waagden de sprong. Er kwamen nog eens zes hotelkamers bij. “Ik wou zeker gaan voor een hotel en geen B&B of vakantiewoning, want daarvan zijn er al genoeg.” Leentje Deconinck werd in het jaar 2000 de vaste waarde voor het hotelgedeelte. Guido is zich steeds blijven bezighouden met het restaurant. Nog later begon zoon Joost Denutte (38) ook mee te helpen.

“We zijn deel geworden van het Rollegemse patrimonium, het zou heel jammer zijn mocht het verdwijnen”

De werkdag begint voor Guido en Andrea al sinds jaar en dag heel vroeg. “Om 5.30 uur begin ik al met het ontbijt klaar te zetten voor de hotelgasten”, legt Guido uit. “Om 9 uur verwelkomen we dan de eerste cafégangers. Dat zijn vooral de vaste klanten. Tussen 13 en 15 uur sluiten we het café om zelf te lunchen. Daarna blijft het café nog open tot 22 uur. Weet je wat zo bijzonder is aan ons café? We zijn telkens vrij en onafhankelijk gebleven.”

Sport en cultuur

Het café is heel gekend onder de Rollegemnaars, maar ook wielertoeristen vinden vlot hun weg naar het café. Dat zal alles te maken hebben met de opvallende voorkant van het café, middenin toch wel een gekende fietsstreek. “In het klassieke voorjaarsseizoen hebben we hier heel veel wielertoeristen over de vloer. In het hotel blijven er ook weleens volledige professionele teams overnachten. Het is ideaal voor een kleinere ploeg, gezien we zes kamers hebben. In tegenstelling tot andere hotels, meer in de stad, zitten ze hier echt in een cocon in de aanloop naar een wedstrijd. Buitenlandse wielerfanaten komen hier ook jaarlijks opnieuw overnachten.” Met het BK wielrennen in Rollegem op 27 juli is er dit jaar zelfs een extra hoogdag voor Guido en Andrea, en dat buiten het klassieke voorjaar. Naast sport is er ook veel aandacht voor cultuur. Zo zijn de lux-comedieavonden steeds volgeboekt.

Nieuw gezicht

Ondertussen zijn Guido, Andrea en Joost al decennialang de vaste gezichten van het hotel-café-restaurant. In de herfst van hun leven beginnen ze uit te kijken naar een overnemer. “We hebben ons hier altijd wreed gejeund. We hebben telkens heel hard gewerkt en kwamen nooit iets tekort. De laatste jaren zijn we stilaan een overnemer aan het zoeken. Voor een correcte prijs kan iemand Elckerlyck overnemen. We zijn deel geworden van het Rollegemse patrimonium. Het zou heel jammer zijn mocht het verdwijnen.” Maar voorlopig tapt Andrea alvast nog even de pinten en blijft Guido de mise-en-place in het restaurant doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise