Davy en Christine zijn de nieuwe uitbaters van Brasserie José

Links de vroegere uitbaters Yannick Van Meckeren en Els Ongenae, daarnaast Christine en Davy. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

In Blankenberge heropent de bekende brasserie José dit weekend de deuren. “De formule blijft dezelfde: lekker eten en goeie muziek in een authentieke, ongedwongen sfeer”, zeggen nieuwe uitbaters Davy Rongen (48) en Christine Hernandez (29). Zij vliegen erin met veel passie en goesting.

De nieuwe uitbaters brengen een stukje van de wereld mee: Christine heeft Venezolaanse roots, Davy groeide op in de buurt van Maastricht en kwam, na wat omzwervingen, in Brugge terecht. “Ik heb daar een tijdje meegedraaid in ’t Zwart Huis, waar ik Els en Yannick (de vorige uitbaters van Brasserie José, red.) leerde kennen. In 2020 ben ik hier bij hen begonnen als flexi”, vertelt Davy, die toen nog niet zo lang terug was van Aruba. “Zeventien jaar heb ik daar gewoond: Aruba is mijn tweede vaderland. Ik was daar eerst een tijdje bartender en heb mezelf dan opgewerkt als manager in de hotelwereld. Zo heb ik alle kanten van de horeca gezien: mijn eerste job was op mijn veertiende in een shoarmazaak.”

Davy ontmoette op Aruba ook de liefde van zijn leven. “Er was direct chemie tussen ons”, knipoogt Davy naar zijn Venezolaanse. Aanvankelijk was het plan om hier samen een fairtrade exporthandel in cacao op te zetten en zo haar familie uit de armoede te helpen. “Maar corona heeft daar een stokje voor gestoken”, aldus Davy. In 2018 keerde hij samen met Christine terug naar België. “We missen het klimaat en de zuiderse mentaliteit zeker wel, maar anderzijds had ik het daar op Aruba ook een beetje gehad: op een eiland zit je vast”, klinkt het.

Dezelfde formule

Het lot gooide Davy en Christine een nieuwe uitdaging in de schoot. “Brasserie José stond al een tijdje over te nemen, maar we hebben pas recent de knoop doorgehakt. Het momentum was daar: ik droomde altijd al van een eigen horecazaak”, zegt Davy. “We willen met Brasserie José ons eigen horecaverhaal schrijven”, vult Christine aan. “Al blijft de formule wel dezelfde: lekker eten en goeie muziek in een authentieke, ongedwongen sfeer. Elk hoekje van deze zaak ademt geschiedenis, en Davy en ik zijn er allebei supertrots op dat we dit verhaal met ons tweetjes mogen voortzetten.”

“En blijkbaar wij niet alleen”, zegt Davy. “Iederéén is dolenthousiast dat Brasserie José eindelijk weer open is. We verwachten een pak volk tijdens het openingsweekend. Later, in het voorjaar, volgt er trouwens nog een ‘grand opening’, maar we willen eerst goed gelanceerd geraken. We denken ook aan wat kleine aanpassingen in de zaak. Wat meer suggesties op de kaart, bijvoorbeeld, maar we denken ook aan een blues- en jazzmenu met wine pairing. Voor de live programmatie blijven we voorlopig trouwens een beroep doen op Yannick, die daarin goed zijn weg kent.”

Els en Yannick blijven dus nog met één been in de zaak aanwezig. “Blij met onze overnemers”, zegt Yannick. “Davy en Christine zijn net als wij echte horecamensen, en verzekerden ons dat er niet geraakt zal worden aan de ziel van deze zaak. Die continuïteit is voor ons wel belangrijk”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise