Op de Zeedijk is Crèmerie Georges een gevestigde waarde onder ijsjeseters. Gestart met vijf smaken, zijn dat er vandaag vijf keer zo veel. Astrid Leplae vernieuwt dit aanbod regelmatig, onder het goedkeurend oog van Michel Casteleyn, de zoon van wijlen Georges.
Onder de grote letters van ‘Crèmerie Georges’ staan ook kleine cijfers: ‘1964’. De bekende zaak is dus al zestig jaar een vaste waarde op Zeedijk van De Panne. “Voor mij is dit nu mijn negende zomerseizoen”, vertelt Astrid Leplae (32). Zij nam het wafel- en ijssalon in het najaar van 2015 over als 22-jarige, nadat ze in september was afgestudeerd als voedingstechnologe.
“Als kind waagde ik mij als zoetemondje al dikwijls aan desserts. Ik vond niet meteen werk in de streek en toen dit op mijn pad kwam, heb ik mij aan de sprong gewaagd, hoewel de horeca dan nog onbekend terrein was voor mij.”
Experimenteren
Dat deed Astrid nadat ze in de herfstvakantie een namiddag had meegedraaid met Erik Bardat en Michelle Raucoux, de toenmalige eigenaars. Zij hadden de crèmerie in 2003 op hun beurt overgenomen van oprichters Georges Casteleyn en Edith Pyliser. “Ik had de smaak meteen te pakken. Ik volgde een cursus in Nederland, trok naar de grootste ijsbeurs in Italië en investeerde in een nieuwe ijsmachine”, zegt ze.
“Ook ik behield de originele naam, want mijn grootvader heette Georges. Vanuit mijn achtergrond heb ik het aanbod wel meteen aangepast en uitgebreid. Vooreerst omdat ik het leuk vind om te expertimenteren, maar ook om mij op die manier te onderscheiden van andere ijssalons. Nu nog ga ik in de rustigere wintermaanden in mijn atelier aan de slag om de recepturen te verbeteren of verrassende smaakcombinaties uit te proberen”, vertelt Astrid.
Unieke smaken
Zo vind je hier naast de klassieke smaken ook dagelijks vers yoghurt-vijgenijs, pavlova of ijs met duindoornbessen in de vitrine. Of waag je eens aan limoncello of advocaat, op basis van zelfgemaakte likeuren.
“Elke dag bereid ik 24 verschillende smaken, van vanille tot asperge-ijs” – Astrid Leplae
“Sommige smaken maak ik in opdracht, zoals het asperge-ijs voor aspergeboer Marc Deswarte. Voor andere smaken kreeg ik mijn inspiratie dan weer na een restaurantbezoek.”
“Ik ga ook dikwijls bij concullega’s langs, om te proeven van hun ijs. Ik merk dat toeristen nu meer dan vroeger openstaan voor die andere smaken, of hier zelfs naar op zoek gaan. Sommige vaste klanten komen speciaal naar hier voor die ene smaak en anderen proberen elke keer iets nieuws. De huidige consument verwacht een groot aanbod”, stelt Astrid.
Vaste stek
Tot die vaste klanten behoort ook Michel Casteleyn (56), de zoon van de oprichters. Vrijwel elke week keert hij terug naar de plek waar hij als kind opgroeide. “Deels uit nostalgie, maar zeker ook voor de kwaliteit. Als ik op de dijk ben, wandel ik altijd tot aan dit kraam. Het caramelijs met gezouten boter is mijn favoriet”, vertelt hij. “Mijn ouders raadden mij en mijn broer destijds af om de zaak over te nemen, door het vele werk, maar wij hebben hier natuurlijk wel dikwijls een handje geholpen. Ofwel speelden we aan de overkant in het zand met onze vakantievriendjes.”
Zo heeft hij hier de voorbije decennia heel wat zien veranderen. “Mijn ouders verkochten oorspronkelijk meer wafels dan ijs. Die bakten ze op gasverwarmde ijzers. Zij hadden slechts vijf ijssmaken en waren alleen open in de zomermaanden en de paasvakantie. Er kwam een aanbouw en Astrid veranderde de indeling, voor een efficiëntere werking en een nauwer contact met de klanten. Enkele jaren geleden moderniseerde zij al het interieur en nu staan de oranje en witte strepen ook op de buitengevel, waardoor je de zaak nu al van ver herkent.”
Verjaardagsactie
Crèmerie Georges is gelegen op Zeedijk 72. Astrid viert de zestigste verjaardag van de zaak binnenkort met een leuke weggeefactie. Hou daarvoor de sociale mediakanalen in de gaten.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier