Chef-kok Steven Dehaeze krijg titel ‘Ere-Ambassadeur Culinair Erfgoed 2025’: “Mijn geheim? Dat is vooral bij lokale boeren en in eigen tuin te vinden”

Steven Dehaeze aan de slag in de keuken van Culinair. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Menen zendt haar culinaire zonen uit. Steven Dehaeze, chef-kok van het gereputeerde restaurant Culinair uit Lauwe, kreeg zopas de titel van ‘Ere-Ambassadeur Culinair Erfgoed 2025’. De erkenning die hij, in zijn ondertussen goed gevulde trofeeënkast kan hangen, is het zoveelste teken dat de man zich bij de Belgische top mag rekenen. “Mijn geheim? Dat is vooral bij lokale boeren en in eigen tuin te vinden!”

De titel wordt jaarlijks uitgereikt door Foodtaster, geen onbekende naam in de wereld van culinaire ervaringen. “Het platform werd jaren geleden opgestart door een inspecteur die reeds werkte voor namen zoals Gault & Millau”, lacht Steven van achter de kookpotten. “Je kan dus met hand op het hart stellen dat hij die wereld door en door kende. Hij zag ook hoe de vriendjespolitiek soms wel eens de bovenhand haalde, en hij wilde zich daartegen verzetten. Zo werd Foodtaster geboren.”

Het platform groeide uit tot een ijzersterke speler in de markt, berucht onder de restaurateurs. “De man staat erom bekend zijn erg ongezouten mening vooral onverbloemd te geven. Combineer dat met zijn kennis en expertise, dan weet je dat hij er niet bepaald doekjes om zal winden. En blijkbaar hebben wij ook bezoek van hem gekregen, onaangekondigd en wij hebben dat vooral nooit in de gaten gehad. Totdat we een quotering kregen natuurlijk, en die bleek erg positief te zijn.”

Lokale producten

Het goede nieuws voor Steven eindigde niet alleen bij de solide punten. “We werden uitgenodigd voor een feestelijk moment, waar we plots te horen kregen dat we de titel van ‘Ere-Ambassadeur Culinair Erfgoed 2025’ mochten dragen. Volgens Foodtaster hebben we tijdens onze jarenlange carrière duidelijk gemaakt dat we de waarde van lokale producten nooit mogen onderschatten. Een grote eer natuurlijk, maar voor ons is die lokale verankering altijd een pilaar van onze denkwijze geweest. Natuurlijk hebben we in Culinair een multiculturele keuken, maar ieder gerecht zal steeds die lokale toetsen bevatten. Je kunt je bijna niet voorstellen hoeveel schatten je bij bijvoorbeeld bij de lokale boeren kunt vinden. Zo staan we nu te trappelen om met asperges aan de slag te gaan, maar we wachten tot onze lokale kwekers ze kunnen leveren. Dan weten we dat ze op punt staan qua textuur en smaak. Maar ook voor kruiden of andere groenten hoeven we veelal niet in de wagen te springen. Meer nog: heel wat kruiden die we bij de landbouwer om de hoek hebben aangekocht, hebben we in een eigen kruidentuin net naast het terras geplant. Zo hebben we altijd extra smaakmakers bij de hand.”

Een nieuwe titel, een nieuwe erkenning en meteen ook een nieuwe uitdaging. “Tijdens het plechtige moment werd besloten dat er volgend jaar een banket zal worden georganiseerd. Daarvoor zullen de drie ere-ambassadeurs de krachten bundelen. Hoe het concreet zal worden uitgewerkt, weten we nog niet. We weten wel al dat de opbrengst van het banket integraal naar het goede doel zal gaan.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise