Een carrièreswitch leidde Vincent Tack en Eveline De Lange van Oeselgem naar Wakken en van een restaurant en feestzaal naar een frituur. “En we hebben zeker geen spijt van die keuze”, zegt het koppel dat de vroegere Frituur Bea omdoopte tot Frituur Moart 31.
Ruim 40 jaar geleden startte restaurant ’t Roterijtje langs de Deinzestraat in Oeselgem. Zijn ma, die ondertussen al overleden is, en zus werkten er mee in de zaak die Vincent Tack (45) sinds 2014 met zijn partner Eveline De Lange (40) runde. Maar de frietwereld was Vincent zeker niet vreemd. “Ik had al een tijdje een mobiele frituur waarmee ik feestjes afschuimde. Frituur houden, dat wilde ik eigenlijk al altijd.”
Feestzaal
Frituur Bea op de Wapenplaats 31 was geen onbekend terrein, het koppel ging er af en toe ook frietjes eten. Frituur Bea was een bijhuis van de bekende, gelijknamige frituur in Olsene die al sinds 1988 bestaat en toen daar de verbouwingswerken achter de rug waren, konden Vincent en Eveline starten in Moart 31. “We hebben de naam veranderd, het is het Wakkens dialect voor Markt 31. We zijn hier op het huisnummer 31 gevestigd op de markt.”
“Van alle deelgemeenten van Dentergem is Wakken wellicht de meest levendige”
Ondertussen bestaat restaurant ’t Roterijtje nog en doet het dienst als feestzaal. “Er komt nu een drukke periode aan met de communies. We hebben daar nog een volledig geïnstalleerde keuken. Met de mensen die de zaal huren, stippelen we dan een menu uit. Ook de mobiele frituur ’t Frietkarreke is er nog, daarmee trek ik naar feestjes. Het zijn dus best drukke tijden.”
Eveline is de dame die in de frituur altijd op post is. “Terwijl ik mijn tijd wat verdeel over de verschillende delen van onze zaak is zij hier om alles op te starten, ze is er als eerste en als laatste.”
Hotelschool Ter Duinen
Na de start, halfweg 2019, volgde een klein jaar later al corona. “Als frituur konden we nog vrij goed verder blijven werken, enkel met afhalen. Maar eens die lockdowns achter de rug waren, was de trein helemaal vertrokken. We doen hier ook een beroep op een aantal flexi’s, het is soms wat zoeken, maar we vinden nog voldoende mensen om hier te komen en in ’t Roterijtje.”
Vincent haalde zijn koksdiploma aan Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. En in koken kan hij nog steeds zijn ei kwijt. “Hier in de frituur hebben we ook een goed uitgeruste keuken. We maken hier maaltijden klaar, van een vispannetje over hutsepot en gehaktballetjes tot spaghetti, die we hier in de frituur verkopen. Maar die maaltijden gaan ook naar de automaat die bij ’t Roterijtje staat. Ook dat draait wonderwel goed. We volgen er ook de seizoenen, nu presenteren we daar bijvoorbeeld ook asperges en die kun je uiteraard ook in de frituur eten. We zijn geëvolueerd naar een eethuis.”
Op dinsdag en woensdag is de frituur gesloten. Alle andere dagen is de zaak open van 11.30 tot 13.30 uur en van 17.30 tot 21.30 uur. “Op vrijdag blijven we een half uur langer open, op maandag gaan we dan weer een half uurtje eerder dicht.” In de frituur kunnen zeker een 50-tal mensen zitten, ook buiten is er in de zomer een klein terrasje.
Werken Mandelbrug
De klanten komen niet enkel uit Wakken, maar ook van de omliggende gemeentes. “De Ginste is hier niet ver, ook vanuit Wielsbeke hebben we klanten. Er zijn nu net werken gestart aan de Mandelbrug en de Heirweg, die zullen allicht enkele maanden duren. De vorige keer dat de Mandelbrug was afgesloten, hebben we dat toch serieus gevoeld, ik vrees dat dat nu niet anders gaat zijn”, gaat Vincent verder.
Als het koppel met zijn tweetjes in de zaak staat, is de taakverdeling duidelijk. “Eveline bakt de frietjes, ik doe de snacks.”
En voor de deur is er ook heel wat te doen, op dinsdag is er markt en in Wakken worden ook veel zaken georganiseerd. “Van de vier deelgemeenten van Dentergem is Wakken wellicht de meeste levendige. We hebben hier ook nog twee cafés, enkele eetgelegenheden… Nico Follens van A La Cour De Ste-Cécile organiseert hier ook het Oktoberfest, waar wij mee instaan voor de catering. We genieten mee van wat er in Wakken te doen is en dragen daarbij graag ons steentje bij.”