Carine en Daniel ruilen ’t Dorpshuis in Aarsele om Textielhuis in Tielt te heropenen

Carine Casteleyn staat zondag 27 mei voor het laatst achter de tapkraan in ’t Dorpshuis.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Carine Casteleyn staat zondag 27 mei voor het laatst achter de tapkraan in ’t Dorpshuis.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Redactie KW

Carine Casteleyn en Daniel Allaert laten hun café ’t Dorpshuis tegenover de kerk in Aarsele voor wat het is om vanaf 1 juli café Textielhuis in de Ieperstraat in Tielt uit te baten. “Alles blijft bij het oude, alleen de gezichten achter de toog veranderen.”

Niet dat het openhouden van een kroeg in het centrum van Tielt een lang gekoesterde droom was van het koppel, de stap kwam eerder vanzelf. “Ik kom nog altijd goed overeen met mijn ex-man en zijn vriendin, die op de hoek van het Rameplein Mickey’s openhoudt”, zegt Carine Casteleyn (58). “Op een dag beklaagden ze er zich in ‘t Dorpshuis over dat een populair café als het Textielhuis leegstond. ‘Zou dat niets voor jullie zijn’, vroegen ze zich luidop af.”

Geen renovatie nodig

Ja, dus, want donderdag 1 juli worden Carine en Daniel (64) er de nieuwe uitbaters ter opvolging van Anja Deblauwe. “Dat we het café en onze woonst zo kunnen betreden, zonder de minste werken, is heel erg meegenomen. ’t Dorpshuis is een groot pand dat veel onderhoud vraagt. Bovendien waren we het werk tijdens de nachtelijke uren hier ook wat beu. We gaan het Textielhuis runnen als een dagcafé, dat behalve op woensdag dagelijks non-stop geopend zal zijn van 9.30 tot 21.30 uur, al zullen we dat sluitingsuur de dagen dat de Rode Duivels spelen op het EK voetbal wel wat verlaten.”

‘Cafétje spelen’

Zondagmiddag 27 juni tapt het koppel onherroepelijk zijn laatste pintjes rechtover de kerk van Aarsele, maar normaal heropent ‘t Dorpshuis eind juli onder een nieuwe uitbaatster. “De start zes en een half jaar geleden was verre van gemakkelijk”, herinnert Carine zich. “Ik kwam uit een bakkerij en Daniel uit de bouw en we gingen eens cafétje spelen… Viel dat tegen. Het duurde alleszins een hele poos vooraleer we aangepast raakten aan het horeca-ritme en de meeste slaap uit onze ogen was verdwenen.”

Vinkeniers vleugellam

Heel wat Aarseelse klanten zijn naar verluidt ontgoocheld. “Vooral onze vinkenvereniging. Ik begrijp dat, want niet elke cafébaas staat te springen om zijn zaak op vroege weekendochtenden voor hen te openen.”

In het Textielhuis, van oudsher een kroeg waar de socialisten thuis zijn, wacht ook een trouw publiek. “Het gezicht achter de tapkraan mag er dan wel anders uitzien, aan het concept op zich raken we niet, al zal wel alles binnen te doen zijn. Een terras nemen we er niet bij.” (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier