Café De Klokke in Oostende viert 50ste verjaardag met groot feest: “Iedereen is welkom”

Gaetan (links) nam De Klokke over van zijn vader Jean-Pierre. Het café viert binnenkort zijn 50ste verjaardag en doet dat met een groot feest. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Het aantal echte bruine kroegen in Oostende is stelselmatig aan het verminderen, maar Café De Klokke is nog altijd een van de échte ontmoetingsplaatsen in het centrum van de stad. Het café is overgegaan van vader op zoon en ook Gaetan (33) doet de zaak elke dag open.

Op 6 juni 1974 werden de broers Rudi en Jean-Pierre Seldenslach de nieuwe uitbaters van De Klokke. Jean-Pierre was toen nog maar 18 jaar en hun vader schoot het nodige geld voor om van start te kunnen gaan. Op vraag van de klanten kwam er vlug darts en pool. Dat werd uitgebreid met verschillende pooltafels op het eerste verdiep en snookertafels op het tweede. De Klokke was het mekka van de poolbiljart met een jaarlijks, grandioos Kerstpooltornooi: 100.000 Belgische frank aan prijzenpot en 234 deelnemers. De Klokke werd ook het lokaal voor volley- en voetbalploegen. Af en toe werden er ook optredens georganiseerd en een van de jaarlijkse hoogtepunten was de deelname aan ‘Oostende in the Mood’. Er zat altijd al veel leven in De Klokke die dag en nacht open was en nog altijd is.

Overname

Ondertussen heeft Gaetan de teugels officieel overgenomen. Hij werkte er al vijftien jaar. “In het vijfde middelbaar wist ik al wat ik wilde doen. Ik ben graag onder de mensen. We hebben hier ook een heel divers publiek. Iedereen is hier welkom, het is een echt volkscafé. Je moet hier ook niet afspreken met mensen, onze klanten komen langs en er is altijd wel iemand om mee te praten”, vertelt Gaetan.

De zaak is nog altijd open van 8 uur ’s morgens tot 3 of 4 uur ’s nachts. En dat letterlijk elke dag van het jaar. “Dat is onze sterkte. We zijn altijd open en mensen weten dat ook. Zelfs als we de vloer vernieuwen, blijven we open en doen we het in fasen. Enkel corona heeft ervoor gezorgd dat we voor het eerst in die vijftig jaar voor langere tijd gesloten waren. Er was twintig jaar geleden ook eens een brand waarbij de tweede en derde verdieping verwoest werden. We moesten toen een week sluiten van de brandweer, maar daarna waren we gewoon terug open. We sluiten echt voor niets. Corona was dan ook een zeer zware periode voor ons”, blikken Gaetan en Jean-Pierre terug.

Horecamicrobe

Vader Jean-Pierre is ondertussen al 68 jaar, maar hij blijft zijn zonen helpen. De broer van Gaetan, Thibaut houdt immers café Armenonville open in het Bosje. “Mijn zonen zijn hier opgegroeid in de horeca en hebben dezelfde microbe te pakken. Ik help hen nog altijd, ik zou het anders veel te veel missen.”

De pooltafels en dartblokken blijven populair bij de jeugd. “We hebben nog altijd tien biljartclubs, een voetbalploeg en een dartploegje. Het verenigingsleven is fors verminderd. Ik organiseer competities van het biljart, maar je hebt maar één reeks meer in plaats van vier of vijf competities”, zegt Gaetan.

Jubileum

Op 8 juni is er een groot feest voor het jubileum. “Er komt een coverband optreden. We zullen een podium buiten plaatsen. Er zal ook een frietkraam staan voor de klanten en we hebben een verrassing voorzien. We sluiten de dag af met een lokale dj. Het moet vooral een groot feest worden waarbij iedereen welkom is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier