Brugse bartender Matthis (23) scoort op prestigieuze cocktailwedstrijd tussen internationale toppers: “Ik kreeg koude rillingen toen ik de kans kreeg”

Links Matthis, rechts Ran Van Ongevalle. © MM
Redactie KW

Hij ademt hospitality en zijn grote passie? Dat is de cocktailwereld. De Brugse bartender van Bar Ran kreeg dan ook rillingen over zijn hele lichaam toen hij de kans kreeg om deel te nemen aan een prestigieuze, internationale cocktailwedstrijd als vertegenwoordiger van de Benelux. “Het was een ongelofelijke ervaring”, glundert Matthis Verhaeghe (23), die tussen internationale kleppers als derde eindigde.

Hoe voelt het om je droom te beleven? Op die vraag weet Matthis Verhaeghe wellicht het antwoord. De 23-jarige bartender mocht afgelopen week de Benelux vertegenwoordigen op de prestigieuze cocktailwedstrijd van Rémy Martin in Cognac. Het merk bestaat dit jaar 300 jaar en pakte daarom uit met een extra speciale editie van hun wedstrijd. 24 bartenders uit de hele wereld tekenden present. Van Singapore tot China, Zuid-Afrika, Maleisië, USA en dus ook België.

Matthis Verhaeghe glundert nog steeds wanneer hij over de wedstrijd praat. Het gaat dan ook hard. Matthis groeide op in Kortrijk, volgde zes jaar hotelschool, maar pas in het werkveld ontdekte hij wat hem écht als gegoten zit. “Ik leerde Ran en zijn echtgenote Janah kennen en zag daar al snel dat hospitality niet altijd een stijf gedoe moet zijn. Hoe zij het combineren met een losse, zelfs huiselijke sfeer: fantastisch. En zo zie ik het ook.” De klik was een feit en ondertussen is de Bruggeling één van de vaste bartenders bij Bar Ran, de bekende cocktailbar in de Brugse binnenstad.

Rillingen over hele lichaam

Het is zo dat Matthis deze week in Parijs eindigde. “De bar was door ambassadeurs van Rémy Martin uitgekozen om de Benelux te vertegenwoordigen tijdens de wedstrijd”, legt Matthis uit. “Een absolute eer natuurlijk. Maar toen moest dé verrassing nog komen. Een tweetal maanden geleden vroeg Ran me of ík de bar wou vertegenwoordigen in Frankrijk. Ik kreeg rillingen over mijn hele lichaam. Túúrlijk wou ik dat. Het was een kans die ik met beide kansen wou grijpen. Ik bereidde me twee maanden voor, dook in de boeken om research te doen en zette recepten op punt.”

Deze week mocht Matthis zijn talent bewijzen voor een internationale jury. En dat deed hij met glans. Tijdens twee verschillende challenges – een drankje dat wereldwijd te maken is en de ‘cocktail van de toekomst’ – bewees de Bruggeling dat hij gemaakt is voor het wereldje. Hij eindigde derde tussen internationale toppers en blikt terug op een ongelofelijk avontuur. “Ik heb alles gegeven en ben enorm dankbaar voor deze kans”, besluit Matthis, die op termijn droomt van een eigen bar. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier