De lente is stilaan in aantocht en de coronacijfers gaan de goede kant op. De horeca durft dan ook stilletjes dromen van versgetapte pintjes en gezellige terrassen. Ook bij de brouwerijen Omer Vander Ghinste en De Brabandere leeft de hoop op. “Wij helpen onze cafébazen stuk voor stuk. Want zonder hen kunnen wij het ook niet.”
“De oplossing voor de horeca? De deuren open, de tapkraan open en gaan!” Bert De Brabandere van de gelijknamige brouwerij zegt het met een knipoog maar je voelt dat hij het meent. Nu de cijfers de goede kant opgaan, duiken de eerste mogelijkheden tot versoepelen op. Of de horeca bij de gelukkigen zal zijn, moet nog blijken. Maar dat ze ernaar uitkijken, is meer dan een understatement.
Bij De Brabandere in Bavikhove en Omer Vander Ghinste in Bellegem – samen goed voor ruim 400 horecazaken – snakt men naar het caféleven. “Wij zijn gericht op de horeca, ik hoef je dus niet te vertellen dat het voorbije jaar desastreus was”, zegt Bert De Brabandere. “Er is een kleine meerverkoop in de winkels, maar dat maakt de verliezen nooit goed. Verre van zelfs.” “Dat klopt”, beaamt Nicolas Degryse, marketing manager bij brouwerij Omer Vander Ghinste. “Zeker voor pils is de impact enorm. De speciaalbieren houden dankzij de retail wat beter stand.”
Zeker is wel dat de huidige situatie niet nog maanden mag aanslepen. “Niet voor ons, maar zeker niet voor onze horeca-uitbaters. Er zijn mensen gestopt, ja”, stelt Bert De Brabandere. “Uiteraard zitten wij ook in met de situatie van onze klanten. Het is bijzonder zwaar, maar wij doen er alles aan om hen er door te sleuren.”
Huur kwijtschelden
In het voorjaar van 2020 scholden de brouwerijen nog een maand huur van hun horecabazen kwijt. Iets wat ze vandaag onmogelijk kunnen herhalen. “Hoe graag ik dat ook zou willen: wij kunnen dat zelf niet dragen. Ook wij moeten vaak huur betalen aan de finale eigenaars van de panden”, aldus De Brabandere nog. “Wij stellen ons wel zo flexibel mogelijk op en zetten nooit het mes op de keel van de uitbaters. Eigenlijk spelen we soms wat bank, geven we individueel uitstel van betaling. Geloof me, we doen wat we kunnen. We moeten hier samen door. En de steunmaatregelen van de overheid blijven essentieel voor de horecazaken.”
“Wij proberen inderdaad voor iedere zaak de best mogelijke oplossing te vinden”, zegt Nicolas Degryse. “Zonder hen kunnen wij het ook niet. Het is verre van prettig, maar het is nog veel minder prettig als er straks, bij de heropening, tientallen cafés leeg komen te staan. Wat we nodig hebben, is perspectief. Bij de heropening staat of valt heel veel met de regels en beperkingen”, zegt Nicolas. “Wij hopen alvast dat die tot een minimum beperkt blijven.”
“Zeg me alsjeblieft niet dat we nu nog weken, laat staan maanden moeten wachten. Mensen hunkeren naar het sociale leven. Ik denk dat we nooit meer de rol van een café op ons welzijn zullen onderschatten”, besluit Bert De Brabandere.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier