Brouwerij Strubbe lanceert alcoholovrij Keytebier ‘Dubbel 0’: “Geen wilde gok”

Pascal en Stefan Strubbe zijn trots op hun alcoholvrij Keytebier ‘Dubbel 0’. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Emmy Dens
Emmy Dens Medewerker KW

Het gekende Keytebier van de Ichtegemse brouwerij Strubbe heeft er sinds kort een alcoholvrij broertje bij: de Keyte Dubbel 0, met 0,07% alcoholgehalte ruim onder de norm die België oplegt om het predicaat ‘alcoholvrij’ te mogen gebruiken.

Stefan (53) en Pascal (36) geven ons met plezier de nodige uitleg en bieden ons – ondanks het vroege uur – een ‘proevertje’ aan. “Dat kan geen kwaad hé, er zit geen alcohol in!”, lachen ze.

Alcoholvrij bier, het is een trend waar niet aan te ontsnappen valt. Nultolerantie, verscherpte controles… Er wordt op feestjes en bij evenementen steeds minder alcohol geconsumeerd en wie niet de hele avond water of fruitsap wil drinken, heeft tegenwoordig al een mooie keuze aan alcoholvrije alternatieven.

Ook Brouwerij Strubbe, lid van de Belgian Family Brewers, sprong op de kar en stelde vorige maand de Keyte Dubbel 0 voor, de vierde telg in de Keyte-familie. “We zaten er uiteraard zelf ook wel mee in het achterhoofd”, zegt Stefan. “En we krijgen ook steeds regelmatiger de vraag van onze afnemers.”

“Als je bedenkt dat alcoholvrije bieren al ongeveer 10 procent van het marktaandeel uitmaken is dit zeker geen ‘wilde gok’.” vult Pascal aan.

Onnatuurlijk

Of het moeilijk is om bier zonder alcohol te maken, vroegen we ons af? “Echt gemakkelijk is het niet”, weet Pascal. “Uiteindelijk is het onnatuurlijk…”

“Er zijn twee manieren om alcoholvrij bier te maken”, legt hij uit. Een eerste manier is om ‘gewoon’ bier te maken en er dan de alcohol uit te halen. Dat gebeurt via een procedé van omgekeerde osmose. Daar heb je wel een speciale installatie voor nodig. Wij kozen voor de tweede manier, die gebaseerd is op een zo kort mogelijk contact met vergistbare suikers.”

“Het is uiteraard belangrijk dat de smaak van het bier behouden blijft”, vult Stefan aan. “We gebruiken traditioneel Poperingse hop voor onze bieren, en verder de specifieke kruiden die bij een bepaalde biersoort horen.”

De Keyte Dubbel 0 doorstond met glans onze smaaktest!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier