Brasserie Uilenspiegel in Brugge weer verplicht gesloten: “Stelden opnieuw verschillende tekortkomingen vast”

Komt het nog goed met restaurant Uilenspiegel in de Brugse binnenstad? © MM
Redactie KW

Komt het nog goed met restaurant Uilenspiegel in de Brugse binnenstad? Nauwelijks enkele maanden nadat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) de zaak sloot na een resem inbreuken, is de horecazaak opnieuw verplicht gesloten. En dat kort nadat de zaak weer opende met een tijdelijke vergunning. Dat bevestigt Hélène Bonte van het FAVV.

Brasserie Uilenspiegel bevindt zich op het einde van de Langestraat in Brugge en is een bekende naam in de stad. In 2021 kreeg de horecazaak twee nieuwe zaakvoerders en sindsdien kwamen ze al verschillende keren op minder positieve wijze in het nieuws. Zo moesten ze eind 2023 al eens voor de rechtbank komen na een controle van het FAVV in 2022. Die stelden enkele overtredingen vast, waaronder een inbreuk op de hygiëne. De broers kregen een boete, maar die werd niet betaald. Het parket stelde een minnelijke schikking voor, maar de uitbaters legden die eveneens naast zich neer. Ze kregen bijgevolg een dagvaarding voor de rechtbank in Ieper in de bus. De rechter veroordeelde het bedrijf achter de zaak tot een boete van 4.000 euro, waarvan 2.800 euro met uitstel voor drie jaar. “Weet u dat u hier met de volksgezondheid speelt”, was de rechter streng.

Tijdelijke vergunning

Maar daarmee stopte het niet. Want afgelopen zomer moest de zaak verplicht de deuren sluiten. De reden? Diverse terugkerende inbreuken die werden vastgesteld tijdens verschillende (her)controles die een impact hadden op de voedselveiligheid: vervallen levensmiddelen, inbreuken op de traceerbaarheid van levensmiddelen en inbreuken op de algemene en de levensmiddelenhygiëne.

Sinds enkele weken was het restaurant weer open. Met een tijdelijke vergunning van drie maanden op zak moesten de zaakvoerders zich opnieuw bewijzen. En er waren grote plannen. “Naast de Uilenspiegel gaan we restaurant De Prediker, dat oorspronkelijk bij Uilenspiegel hoorde, ombouwen tot een frituur”, vertelde de zaakvoerder nog in deze krant. “Ik ben niet iemand die z’n kop laat hangen.”

Opnieuw tekortkomingen

Maar nu is de Uilenspiegel dus opnieuw verplicht dicht, bevestigt Hélène Bonte van het FAVV. De zaak werd woensdag gesloten na een controle. “Daarbij zijn opnieuw enkele tekortkomingen vastgesteld”, zegt Bonte. “Het ging onder andere om problemen met de temperaturen van de frigo’s en diepvriezers en algemene hygiënische inbreuken. Ook de verbouwingswerken hielden risico’s in voor de voedselveiligheid.”

De zaakvoerders zijn hun tijdelijke vergunning vooralsnog niet kwijt. Maar zolang er geen hercontrole wordt aangevraagd en de uitbaters kunnen aantonen dat alles in orde is, blijft de Uilenspiegel wel verplicht gesloten. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier