Brasserie Uilenspiegel in Brugge heeft vergunning eetgelegenheid terug na sluiting door FAVV

Brasserie Uilenspiegel is opnieuw open als eetgelegenheid. © MM
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De veelbesproken brasserie Uilenspiegel in Brugge kreeg van het FAVV zijn vergunning als eetgelegenheid terug. “We hebben de keuken, waar ik nu zelf in sta, zo gereorganiseerd dat er geen fouten meer mogelijk zijn”, zegt zaakvoerder Zowie Hayen, die ook laat weten binnenkort met een frituur te starten bij de zaak.

Er is dus ook eens goed nieuws voor en over brasserie Uilenspiegel in de Langestraat in Brugge. De zaak mag terug eten serveren. En dat is echt wel een opsteker voor de uitbaters want de voorbije zomer stond Uilenspiegel volop in de aandacht met vooral slecht nieuws. Op 30 juni kreeg de zaak namelijk een sluiting opgelegd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen omwille van diverse inbreuken op de wetgeving rond voedselhygiëne. Niet lang daarna bleek dat er zich op dezelfde dag een ernstig incident had voorgedaan tussen de zaakvoerder en diens vader, die toen in de zaak tewerkgesteld was als kok. In een filmpje dat circuleerde was te zien hoe C.H. – de vader van de uitbater en de kok in de zaak toen – de banden plat stak van een auto die wilde vertrekken.

Volgens het parket van West-Vlaanderen ging daar toen een hoog oplopende ruzie en vechtpartij aan vooraf tussen vader en zoon waarbij de zoon zou geprobeerd of gedreigd hebben de gaskraan te manipuleren om de zaak te doen ontploffen. Dat laatste wordt overigens nog steeds in alle toonaarden ontkend door de uitbater en diens advocaat, meester Joris Van Cauter. Op 13 augustus mocht Uilenspiegel opnieuw de deuren openen, maar dan enkel als drankgelegenheid. En nu heeft Uilenspiegel dus opnieuw de toelating om ook maaltijden te mogen serveren.

“Na onze aanvraag een tijdje terug is het FAVV hier langs geweest en het resultaat was gunstig. We hebben de keuken zo gereorganiseerd dat er eigenlijk geen fouten meer mogelijk zijn”, zegt uitbater Zowie Hayen. “De menukaart is verkleind zodat we alles veel beter onder controle kunnen houden en we minder zaken in voorraad moeten hebben. Ik sta nu overigens ook zelf in de keuken.” En er is nog nieuws over Uilenspiegel. Er zijn interne verbouwingen bezig in het pand dat eigenlijk drie huisnummers beslaat. “In Langestraat 6 gaan we binnenkort van start met een nieuwe horecagelegenheid”, zegt de uitbater. “Wat het wordt is nog niet honderd procent zeker maar we denken in de richting van een frituur.”

Wat Owla betreft, de voormalige kerk die door dezelfde uitbaters werd omgevormd tot feest- en concertlocatie, is er echter nog geen goed nieuws. Die sloot de voorbije zomer de deuren voor een ‘reorganisatie’ maar is nog steeds niet terug open. “We zijn nog aan het bekijken wat we daar precies mee gaan doen, dat is nog niet uitgemaakt”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier